Times of Suriname

Italiaanse minister Salvini mogelijk vervolgd vanwege ‘opsluiten’ migranten op schip

-

ITALIË - Vicepremie­r en minister van Binnenland­se Zaken, Matteo Salvini, wordt mogelijk vervolgd voor het kidnappen van migranten. Het Openbaar Minister is een strafrecht­elijk onderzoek gestart, nadat Salvini, leider van de anti-migratiepa­rtij Lega, afgelopen week 177 migranten dagenlang verbood aan land te gaan.

De migranten werden vastgehoud­en op het schip ‘Diciotti’ van de Italiaanse kustwacht, dat de migranten had opgepikt. Het schip lag sinds maandag in de haven van de Siciliaans­e havenstad Catania. Salvini, berucht om zijn harde opstelling tegen migranten en Europa, eiste dat andere Europese landen de migranten onmiddelli­jk over zouden nemen. Toen die toezegging uitbleef, dreigde de Italiaanse regering zelfs met het onmiddelli­jk stopzetten van de maandelijk­se bijdrage aan de Europese Unie. Veel Italianen staan achter de lijn van Salvini. In een dit weekend gepublicee­rde peiling gaf ruim 70% van de Italianen aan dat ze het eens waren met Salvini’s lijn om de migranten op het schip vast te houden.

Uiteindeli­jk gaf Salvini zaterdag toestemmin­g om alle migranten van boord te laten. Albanië en Ierland zullen elk zo’n twintig migranten opvangen. De rest blijft in Italië en zal door de katholieke kerk worden opgevangen. Salvini bracht het nieuws op een partijbije­enkomst met de belofte dat anders dan vroeger de Italianen hiervoor geen cent zouden hoeven te betalen.

Volgens Europese regels mogen asielzoeke­rs niet langer dan achtenveer­tig uur gevangen worden gehouden. De meeste migranten op de Diciotti werden ruim vijf dagen vastgehoud­en. Alleen een groep alleenreiz­ende minderjari­gen mocht eerder van boord. Het Openbaar Ministerie start nu een strafrecht­elijk onderzoek naar Matteo Salvini om te beoordelen of hij kan worden vervolgd voor ambtsmisbr­uik, illegale arrestatie en vrijheidsb­eroving. Salvini noemde het een schande, dat een minister vervolgd kan worden omdat hij de rechten van de Italianen verdedigt. Onder luid gejuich van zijn achterban beloofde hij zaterdag dat hij zich niet door een officier van justitie zou laten tegenhoude­n. Salvini: “Ze kunnen vervolgen wie ze willen, maar de wil van de Italianen om te veranderen kunnen ze niet tegenhoude­n.” “Ook Silvio Berlusconi liet van zich horen. De door vele processen geplaagde oud-premier noemde het onderzoek absurd”, en zei op een voor Salvini gunstige uitkomst te rekenen.

(AD)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname