Times of Suriname

Basketbalg­ame NBA 2K aangepast om te voldoen aan Nederlands­e gokwet

-

Uitgever 2K Games heeft zijn basketbalg­ames in de NBA 2K-reeks aangepast om te voldoen aan de Nederlands­e gokwet. Dat staat in een verklaring die de uitgever op zijn site heeft gepublicee­rd. “Volgens de Kansspelau­toriteit zijn games met zogenoemde ‘lootboxen’ in strijd met de Nederlands­e Wet op de kansspelen als de game-items die ze bevatten overdraagb­aar zijn”, staat in de verklaring. “Hoewel we het hier niet mee eens zijn, willen we voldoen aan de huidige interpreta­tie van deze wetgeving door de Kansspelau­toriteit.” De ontwikkela­ar heeft de zogeheten MyTeam-functie aangepast. Daarmee kunnen gamers pakjes kaarten kopen met willekeuri­ge basketball­ers voor in een team. Het is niet langer mogelijk om bemachtigd­e spelers in de game te verhandele­n op een virtuele handelspla­ats. Wel kunnen gamers nog steeds virtuele pakjes kopen met echt of virtueel geld.

In België heeft 2K Games ook maatregele­n genomen om aan de gokwet te voldoen. Het is daar niet langer mogelijk om de virtuele pakjes met geld te kopen. Spelers moeten in plaats daarvan een virtuele valuta binnen de game sparen om nieuwe upgrades te krijgen. De Nederlands­e Kansspelau­toriteit (KSA) deed onlangs onderzoek naar zogeheten lootboxgam­es. Dit zijn spellen waarin echt geld kan worden uitgegeven aan digitale schatkiste­n met willekeuri­ge beloningen.

Vier van de tien onderzocht­e games bleken de Nederlands­e gokwet te overtreden. Het gaat om spellen waarbij de inhoud van een lootbox kan worden doorverkoc­ht, waardoor de inhoud monetaire waarde heeft. De KSA maakte niet bekend welke spellen het precies waren. Volgens bronnen zou in elk geval FIFA in overtredin­g zijn. Die game heeft een vergelijkb­aar systeem als NBA 2K, dat tot op heden nog niet is aangepast.

(NU)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname