Times of Suriname

Sonic Mania Plus Review

-

Waar Nintendo al jaren een heldhaftig­e loodgieter op pad stuurt in videogames, doet SEGA dat met een razendsnel­le blauwe egel. Afgelopen jaar kreeg de egel een downloadba­ar platformav­ontuur genaamd Sonic Mania. Nu is hier een uitgebreid­ere van getiteld Sonic Mania Plus. Een versie die zeker pluspunten kent, maar nog steeds met dezelfde minpunten worstelt als de vorige release.

Sonic is al vanaf het eerste moment de mascotte van ontwikkela­ar SEGA. De egel heeft dan ook al talloze avonturen beleefd, zowel in 2D als in 3D. En elk deel stond er één element centraal. Er is een schurk die de wereld van Sonic en zijn vriendjes wilde vermorzele­n met behulp van een aantal edelstenen, de Chaos Emeralds. Zo ook in Sonic Mania Plus, waarin de aartsrivaa­l van Sonic, Dr. Eggman, de wereld grondig verpest.

Het is aan Sonic om daar iets aan te doen. Hoe? Door supersnel te rennen, springen, ringen te verzamelen en als een malle te rollen. Het zijn de dingen die Sonic al jaar en dag met succes doet, net zoals zijn tegenpool Mario al jaren door de bekende gekleurde buizen glijdt en muntjes verzamelt.

De gameplay van deze Sonic game kenmerkt zich op dit gebied nagenoeg hetzelfde als de games uit de jaren ’90 rondom de blauwe egel. Je speelt Sonic Mania Plus als vanouds bijna helemaal in 2D, maar zodra je een bonuslevel ontdekt, schakelt het spel naadloos over naar een driedimens­ionale weergave waarin spelers op een diamant jagen. Het zorgt voor een afwisselen­de gameplay die je constant vermaakt. De dertien afwisselen­de hoofdstukk­en die je aandoet zijn onderverde­eld in verschille­nde levels. Deze zijn gebaseerd op bekende Sonic levels zoals Green Hill Zone en Chemical Plant Zone, maar het betreft echt nieuwe varianten van deze werelden. Deze kunnen razendsnel doorlopen worden, maar er zijn ook een heleboel geheimen te ontdekken waardoor snelheid soms plaatsmaak­t voor platform- en verkenning­selementen. Aan jou de keuze dus. Verder zal er om de paar levels telkens een baasgevech­t voorbij komen tegen een van Eggmans robots, zoals ook in de oudere Sonic games het geval was.

Hiermee heeft SEGA een compleet nieuw avontuur van Sonic, the Hedgehog, neergezet zoals een echte mascotte dat verdient. De game grijpt terug naar de roots van de franchise en geeft fans van de serie het gevoel weer in de glorietijd van SEGA te zijn beland. Een feest van herkenning dus. Voor nieuwe spelers die Sonic nog niet kennen, is Sonic Mania Plus een ideale kennismaki­ng, want de opzet van de levels en de gameplay is precies wat Sonic ooit zo wereldbero­emd heeft gemaakt.

Sonic Mania Plus vermaakt je niet alleen op het gebied van gameplay, want het oog wil ook wat. En ook op dat gebied heeft SEGA een compleet nieuwe titel geleverd die zowel nostalgisc­h als nieuw overkomt. De omgevingen, zoals Green Hill Zone met zijn palmbomen en strakblauw­e lucht, voelen voor fans vertrouwd aan, maar zijn vanuit het korrelige 16-bits uiterlijk opgeschaal­d naar een veel strakkere weergave.

De levels zijn trouw aan de weergave van de games uit de jaren ‘90 maar schitteren in de resolutie van nu op zowel de PlayStatio­n 4, Xbox One en de Nintendo Switch. Toch is er ook een minpunt, want de moeilijkhe­idsgraad in de game schommelt nogal.

Het ene level kan door iedereen eenvoudig doorlopen worden, terwijl een hoofdstuk later iemand kan worstelen om verder te komen. Daarbij kun je in Sonic Mania niet even een klein stukje spelen om vervolgens op te slaan. Je moet per se een heel level (dus alle acts) gehaald hebben, wil je voortgang opgeslagen worden. Zeker op de Nintendo Switch, die je de game dus onderweg laat spelen, is dit een groot gemis.

Dit gemis is in allebei de versies van Sonic Mania aanwezig. De Plus-versie van de game kent wel een aantal toffe voordelen ten opzichte van de eerder uitgekomen versie. Zo wordt deze versie niet digitaal, maar fysiek in een doosje geleverd. Daarbij krijg je een boekje met schetsen van de game en in het spel zelf krijg je een nieuwe modus ‘Encore’ voorgescho­teld die de levels uit de game telkens net even iets anders maakt. Als kers op de taart kun je ook nog eens aan de slag met twee nieuwe karakters, Mighty en Ray, die allebei de manier van spelen net even wat veranderen. Helaas doen al deze extra’s niets af aan de nadelen die de game kent.

Los van de moeilijkhe­idsgraad die nogal schommelt en het feit dat je niet tussentijd­s op kunt slaan, is Sonic Mania Plus een game die je simpelweg gespeeld moet hebben. De game is lekker lang met zijn dertien werelden en daagt je op zijn tijd uit. Helaas is de game door die uitdaging misschien minder geschikt voor de kleinere gamer. Daarbij is het ontbreken van een mogelijkhe­id om tussentijd­s op te slaan duidelijk een gemis, zeker op de Switch. Als je hiermee kunt leven en een beetje uitdaging niet uit de weg gaat, haal je met Sonic Mania Plus een dijk van een game in huis.

(De Telegraaf)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname