Times of Suriname

Prachtig verhaal van dakloze en zijn laatste 20 dollar krijgt wrange wending

-

Het verhaal van Kate McClure die in panne viel en door de dakloze Johnny geholpen werd, ging vorig jaar de wereld rond. Johnny Bobbitt Jr. gebruikte zijn laatste 20 dollar om benzine te halen voor de vrouw, zodat ze zonder verdere problemen kon doorrijden. Kate kwam enkele dagen later wel terug voor Johnny, met eten, wat geld en warme kleren. Ze leerde hem kennen als een goed mens en wilde meer doen, dus startte ze een crowdfundi­ngactie.

Johnny Bobbitt had afgelopen november twintig dollar op zak toen hij Kate McClure ontmoette. Ze had geen benzine meer en stond aan de kant van de weg. Dankzij de behulpzame en gulle dakloze kon ze haar weg vervolgen. Ze was hem heel dankbaar en wilde iets voor hem doen.

Een GoFundMe-pagina werd opgericht en het nieuws ging de hele wereld rond. McClure mocht zelfs over de actie gaan vertellen in het populaire tvprogramm­a ‘Good Morning America’. Ze vertelde het leven van Bobbitt compleet te willen veranderen. Er zouden twee fondsen worden opgezet: één waaruit de 35-jarige Amerikaan een loon betaald zou krijgen en één als pensioen, een zekerheid voor later. Zo zou Bobbitt in staat zijn zich een huis, een auto en een financieel adviseur te veroorlove­n. Het geld stroomde binnen en uiteindeli­jk werd 400.000 dollar opgehaald.

Negen maanden later beweren Kate en haar partner dat er al 200.000 dollar uitgegeven werd om voor hem te zorgen, en dat ze de overige helft bijhouden omdat hij, zo vinden de twee, niet verantwoor­d genoeg met het geld kan omgaan. “Hem al dat geld geven, dat gaat nooit gebeuren”, klinkt het in een recent interview.

GoFundMe bekijkt nu met een team van advocaten of er van wanbeheer sprake is. Want in plaats van een huis voor Bobbitt, kocht het koppel een camper, die ze bovendien op hun eigen landgoed plaatsten. Bobbitt heeft de camper intussen al moeten verlaten omdat de twee beweren dat hij 25.000 dollar uit zijn fonds voor drugs gebruikte en hen bestolen heeft. Het koppel beweert dat ze niets van het opgehaalde geld voor zichzelf heeft gebruikt. Maar in de tussentijd heeft het stel wel verschille­nde reisjes gemaakt. Zo bezochten McClure en haar vriend Mark D’Amico Las Vegas, Los Angeles, Walt Disney World en maakten ze een dure helikopter­vlucht in de Grand Canyon. De foto’s daarvan werden op Facebook gedeeld. Het stel kocht ook een gloednieuw­e BMW. Dit allemaal van zijn salaris, beweert McClure. Maar zelf is ze receptioni­ste, en haar vriend bouwvakker.

Intussen is Bobbitt opnieuw dakloos. Hij kan niet bij het geld komen dat nog over is, allicht zo’n 200.000 dollar. Het was zijn droom om het geld te gebruiken om Philadelph­ia te verlaten en een grond te kopen in zijn thuisstaat North Carolina, vertelt hij aan The Philadelph­ia Inquirer. Maar nu slaapt hij dus weer onder de brug. “Ik voel me bedrogen. Ik denk dat ze goede intenties hadden, maar dat ze hebberig werden van zoveel geld.”

(Nieuwsblad)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname