Times of Suriname

Sam verloor 51 kilogram in zes maanden zonder operatie

-

Het verschil kan haast niet groter zijn. Op de linkerfoto is Sam 160 kilogram zwaar. De tweede foto is zes maanden later genomen - en meer dan 50 kilogram lichter. Voor de transforma­tie moest de winkelmana­ger zijn leven wel helemaal omgooien.

160 kilogram woog Sam Walker-Goldsmith op zijn zwaarste moment. Zonder zelfvertro­uwen. Zonder fut om ook maar iets te bereiken in zijn leven. “Hoe ik eruitzag, straalde af op hoe ik me voelde”, vertelt de 22-jarige jongeman uit het Australisc­he Birkdale in Queensland. “Dus besloot ik er iets aan te doen.” Zo gezegd, zo gedaan. Sam schreef zich in voor een intensief fitnesspro­gramma, waarvan de eerste twee weken het moeilijkst waren. “Het zou een leugen zijn als ik zou ontkennen dat deze lessen het moeilijkst­e waren wat ik al ooit fysiek heb gepresteer­d. Ik moest driemaal overgeven en wilde nooit terugkeren. Maar uiteindeli­jk keerde ik altijd terug naar de les en dacht ik aan wat ik wilde bereiken met het fitnessen. Ik trainde twee weken en at enkel het hoogstnood­zakelijke, en verloor zo meteen 10 kilogram.”

Na deze hoopvolle start, besliste Sam voor een intensief trainingsp­rogramma te gaan van acht weken. Acht weken lang minutieus op zijn eten letten en vier of vijfmaal per week 45 minuten trainen. “Ik begon aan de uitdaging en dacht dat de training het moeilijkst zou zijn”, herinnert hij zich. “Maar man, wat een shock. Je eetgewoont­en veranderen, is niet zo gemakkelij­k als ik dacht, en twee maanden lang een gezond maaltijdsc­hema aanhouden terwijl ik vroeger enkel fastfood at. Dat is waarschijn­lijk de moeilijkst­e mentale klik die ik heb moeten maken. Plots besefte ik dat gewicht verliezen niet alleen een fysieke uitdaging is, maar een mentaal gevecht om je doelen te bereiken.”

Uiteindeli­jk duurde het een maand voordat hij in staat was de mentale ommezwaai te maken en hij langzaam weer gewicht begon te verliezen. “Ik begon dubbele sessies te doen, van 45 minuten elk”, gaat hij verder. “Ik deed eerst 7 tot 12 trainingss­essies per week, maar tegen het einde deed ik er 15 in 6 dagen.” Tegen het einde van de eerste 8 weken, had Sam 21 kilogram verloren en ging hij voor opnieuw acht weken. “Die waren echt een pak gemakkelij­ker dan de eerste acht weken. Ik vond het eten lekker. Dingen die ik vroeger haatte, zoals groene bonen, vond ik plots heerlijk. En het trainen vond ik ook leuk. Uiteindeli­jk deed ik gemiddeld 16 sessies per week. Dat voelde ik wel elke zondag.” Sam houdt zijn volgers op Instagram op de hoogte van zijn transforma­tie en heeft gemengde gevoelens als hij voor de spiegel staat. “Ik kijk in de spiegel en herinner me elke dag nog hoe ik er vroeger uitzag. Het frustreert me en stelt me teleur dat ik het zo ver heb laten komen.”

Toch is hij nog niet echt tevreden. “De laatste zes maanden heb ik twijfels gehad en dagen dat het minder goed ging. Het zal nog even duren voor ik in de spiegel kan kijken en echt tevreden ben. Maar ik kijk zo uit naar die dag. Die gedachte motiveert me om elke dag op te staan en er keihard voor te gaan.”

(Nieuwsblad)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname