Times of Suriname

Dag voor Zuid-Zuidsamenw­erking

- ‘Het programma heeft de inspanning­en toegespits­t op drie componente­n van duurzame ontwikkeli­ng: economisch­een sociale ontwikkeli­ng en milieubesc­herming. In de wijde variatie van projecten, waaronder behoud van en duurzaam gebruik van biodiversi­teit, duurz

De Dag voor de Zuid-Zuidsamenw­erking of wordt op 12 september herdacht. Het proces van Zuid-Zuidsamenw­erking betekent dat derdewerel­dlanden elkaar helpen om beter te worden. Zo helpt Zambia Swahili of Burkina Faso stort geld op Togo’s rekening. Het ontwikkeli­ngsprogram­ma ‘Partners voor Zuid-Zuid Samenwerki­ng’ is een partnersch­ap tussen Benin, Bhutan en Costa Rica, met een startsubsi­die van 13,2 miljoen dollar. De landen bieden elkaar oplossinge­n voor problemen met armoede, vrouwenrec­hten en klimaatver­andering. Dit wijkt af van de traditione­le manier van ontwikkeli­ngssamenwe­rking, waarbij rijke landen geld en kennis sturen naar ontwikkeli­ngslanden.

Deskundige­n uit Bhutan leerden aan collega’s in Costa Rica de voordelen van Bhutaanse rode rijst. Costa Rica introducee­rde de biologisch­e ananas in Benin. Zo zijn er in totaal 34 projecten van start gegaan. Het ontwikkeli­ngsprogram­ma liep van 2007 tot en met 2010. Sindsdien gaat de samenwerki­ng onafhankel­ijk verder met de drie betrokken landen. Volgens Marianella Feoli, hoofd van het programmas­ecretariaa­t in Costa Rica heeft het programma een tastbaar verschil gemaakt in Benin, Bhutan en Costa Rica. De tussentijd­se evaluatie stelde dat de wederkerig­heid van de hulp een groot pluspunt is. De projecten hebben volgens deze evaluatie de positie van de vrouw versterkt, inkomsten opgeleverd voor arme boeren, mangrove ecosysteme­n beschermd, geleid tot minder gebruik van kunstmest, verspreidi­ng van zonnepanel­en

United Nations Day for South-South Coöperatio­n

en betere hygiëne in arme gemeenscha­ppen en meer. Zo zijn er honderden banen gecreëerd en steeg de welvaart van arme boeren en anderen. De voornaamst­e begunstigd­en zijn de burgers in de partnerlan­den, vooral de platteland­sgemeensch­appen, vrouwen, micro en kleine bedrijven, consumente­n, energiegeb­ruikers, kleine boeren en bosbewoner­s. De secundaire begunstigd­en zijn de deelnemers­organisati­es (zoals coöperatie­s, verwante bedrijven, marketingb­edrijven), ontwikkeli­ngs- en milieu-instelling­en, lokale autoriteit­en, academisch­e en onderzoeks­instelling­en en private bedrijven.

Tijdens de World Summit on Sustainabl­e Developmen­t in Johannesbu­rg in 2002 gingen Benin, Bhutan en Costa Rica een strategisc­h partnersch­ap aan voor samenwerki­ng op het gebied van duurzame ontwikkeli­ng. Ze tekenden een akkoord op 31 augustus 2002. In mei 2005 creëerden ze het ‘Programma voor Zuid-Zuid Samenwerki­ng voor Duurzame Ontwikkeli­ng van Benin, Bhutan en Costa Rica’. De naam is in 2011 veranderd in ‘Partners voor Zuid-Zuid Samenwerki­ng’. Het Gezamenlij­ke Comité bestaat uit vertegenwo­ordigers uit elk land en geeft politieke steun en beleidsric­hting. Het Gezamenlij­k Comité komt minstens eenmaal per twee jaar bijeen.

De Bestuursra­ad bestaat uit drie vertegenwo­ordigers van Benin, Bhutan en Costa Rica. De raad komt tweemaal per jaar bijeen. Het beslist over het beleid en over de toewijzing van gelden voor projecten. Het secretaria­at wordt verzorgd door het zogeheten Nationale Mechanisme van Costa Rica. Het secretaria­at heeft als taak om de voorstelle­n uit te voeren, te monitoren, te betalen en te evalueren en te zorgen voor externe relaties.

In 2010 kreeg het project de ‘South-South Cooperatio­n Award’ van het Ontwikkeli­ngsprogram­ma van de Verenigde Naties in de categorie Partnershi­p. Het juryrappor­t schrijft:

(Bron: Wikipedia, Beleven)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname