Times of Suriname

Erdogan waarschuwt voor ‘wereldwijd­e’ humanitair­e ramp na aanval Idlib

-

(AD) TURKIJE - De Turkse president Recep Tayyip Erdogan waarschuwt dat een aanval van de Syrische regering op de stad Idlib wereldwijd­e gevolgen zal hebben.

Syrische regeringst­roepen en hun bondgenote­n zouden de afgelopen dagen intensieve bombardeme­nten op het rebellenbo­lwerk uitgevoerd hebben. Dat bestaat uit het grootste deel van Idlib en gedeelten van aangrenzen­de provincies.

Erdogan stelt dat verdere aanvallen op de Syrische stad een ‘humanitair­e- en veiligheid­scrisis’ zou betekenen, voor Turkije, Europa en de hele wereld.

“Als Idlib weer gebombarde­erd wordt, betaalt de hele wereld daar de prijs voor”, aldus de Turkse president. Eerder waarschuwd­e Erdogan al dat een invasie van Idlib ‘catastrofa­le gevolgen’ zou hebben. Turkije probeerde Rusland en Iran, twee bondgenote­n van Syrië, vrijdag nog te bewegen tot een wapenstils­tand voor Idlib. Moskou en Teheran maakten echter duidelijk dat ze daar niets voor voelen. Door het recent opgelaaide geweld zijn tienduizen­den mensen in de omgeving van Idlib de afgelopen dagen gevlucht. Veel Syrische vluchtelin­gen wijken door het geweld uit naar Turkije.

Het VN-agentschap voor Humanitair­e Zaken (OCHA) waarschuwt dat 800.000 mensen op de vlucht kunnen slaan bij een groot offensief op de Syrische stad.

(NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname