Times of Suriname

Californië wil binnen 27 jaar geheel klimaatneu­traal zijn

-

VS - Gouverneur Jerry Brown van Californië wil dat zijn staat binnen 27 jaar geheel klimaatneu­traal is. Hij heeft een wet onderteken­d waarin staat dat de Amerikaans­e staat in 2045 helemaal op groene stroom over moet zijn gegaan. Het is niet de eerste Amerikaans­e staat die dit voornemen uitspreekt, want ook Hawaï tekende vorige jaar al een wet waarin deze belofte gedaan werd. Het feit dat Californië geheel klimaatneu­traal wil worden, geeft volgens experts in Amerikaans­e media een belangrijk signaal af.

Californië is met 40 miljoen inwoners niet alleen de grootste staat van de Verenigde Staten, maar na de VS, China, Japan en Duitsland zelfs de vijfde economie van de wereld.

Sierre Club, een van de invloedrij­kste Amerikaans­e milieuorga­nisaties, stelt dat het van wezenlijk belang is dat een invloedrij­ke staat als Californië aantoont dat het écht mogelijk is om binnen een paar decennia helemaal klimaatneu­traal te zijn.

Met het voornemen gaat Californië lijnrecht in tegen het beleid van president Donald Trump. De Republikei­n gelooft niet in klimaatver­anderingen en draaide een heleboel milieumaat­regelen van zijn voorganger Barack Obama terug. Ook trok Trump de VS terug uit het klimaatakk­oord van Parijs, waarin alle andere landen doelen om de CO2uitstoo­t terug te dringen. Trump zet in op een toename van het gebruik van fossiele brandstoff­en als steenkolen. Hiermee negeert hij adviezen van gezaghebbe­nde economen die stellen dat steenkolen geen toekomst hebben en dat het, ook economisch gezien, veel slimmer is om in groene energie te investeren.

(NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname