Times of Suriname

Maduro haalt hard uit naar Amerika op VNvergader­ing

-

VS - President Nicolás Maduro van Venezuela heeft in zijn toespraak tegen wereldleid­ers tijdens de 73ste sessie van de Algemene Vergaderin­g van de Verenigde Naties (VN) hard uitgehaald naar Amerika. Het staatshoof­d geeft aan dat Amerika er alles aan doet om zijn land een kopje kleiner te maken en daarnaast ook zit achter de drone-moordaansl­ag van augustus op hem.

Maduro meent dat Washington politieke controle wil hebben over Venezuela en daarbij niet schroomt om bondgenote­n aan te zetten de rug te doen keren tegen het Spaansspre­kende land. Er zou volgens de president recent nog een artikel in de New York Times hebben gestaan waar uit de doeken is gedaan dat Amerika plannen had om zijn regime te doen vallen. In zijn toespraak geeft het staatshoof­d aan dat het de buitenwach­t niet zal lukken om Venezuela op zijn knieën te krijgen. “Hoe dan ook, Venezuela heeft ‘alle staatsgrep­en, geweld en militaire offensieve­n’ kunnen voorkomen”, onderstree­pt de president.

Volgens Maduro willen de Verenigde Staten van Amerika (VSA) nog steeds de baas zijn in de wereld en bevelen geven zoals het in de vorige eeuw heeft gedaan. De Monroe-doctrine van de VSA bestempelt hij als een ‘imperialis­tische uitdrukkin­g met als doel over de Amerikas te heersen.

De reden van de agressie tegen zijn land zou onder andere liggen aan het feit dat Venezuela een hele revolutie teweeg heeft gebracht. Ook omdat Venezuela de grootste oliereserv­es ter wereld heeft en een aanzienlij­ke voorraad aan aardgasres­erves en goud heeft. De VSA heeft ook constant negatieve mediacampa­gne gevoerd alleen maar om militair ingrijpen in Venezuela te rechtvaard­igen om een humanitair­e crisis te voorkomen, stelt de Venezolaan­se president. Ondanks de verschille­n geeft Maduro aan bereid te zijn een handreikin­g te doen naar president Donald Trump en gesprekken te voeren. Maduro belooft dit gesprek aan te gaan in alle nederighei­d en oprechthei­d ondanks de immense historisch­e, ideologisc­he en sociale verschille­n tussen de beide landen.

(UN)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname