Times of Suriname

Suriname en India praten verder in New York

-

PARAMARIBO/NEW YORK - De regeringen van Suriname en India hebben in New York vervolgges­prekken gevoerd met betrekking tot de overeenkom­sten die beide landen hebben beklonken tijdens het bezoek van de Indiase president, Ram Nath Kovind, in juni dit jaar. Minister Yldiz PollackBei­ghle van Buitenland­se Zaken (BUZA) ontmoette in de marge van de 73ste sessie van de Algemene Vergaderin­g van de Verenigde Naties (VN) haar Indiase ambtgenoot Sushma Swaraj. Daarbij is het vervolgtra­ject van de geïntensiv­eerde samenwerki­ng uitgezet.

De Indiase minister heeft de wil van haar land kenbaar gemaakt om de band met Suriname warm te houden, vooral gezien de historisch­e banden in de diasporasf­eer. De relatie met Suriname werd door Swaraj omschreven als hecht, warm en vriendscha­ppelijk. Het bezoek van Kovind aan Suriname werd gauw onderwerp tijdens het gesprek tussen de twee BUZA-ministers. Gaandeweg het onderhoud werd de lijn getrokken naar de getekende samenwerki­ngsovereen­komsten tussen Kovind en president Desi Bouterse. Concreet spraken de twee ministers over capaciteit­sversterki­ng in diverse sectoren, traditione­le geneeswijz­e en handel in betaalbare farmaceuti­sche middelen.

India heeft het tot zijn stokpaardj­e gemaakt om kwalitatie­f goede medicijnen op de markt te brengen tegen betaalbare prijzen. Het land is de mening toegedaan dat volkeren geen gebrek aan gezondheid­szorg mogen hebben vanwege onbetaalba­re medicijnen.

Suriname koopt reeds specifieke medicijnen in bij India, maar er is ruimte voor uitbreidin­g. Hierover hebben Pollack-Beighle en Swaraj ook gesproken tijdens de bilaterale gesprekken in New York.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname