Times of Suriname

Werk aan de winkel voor doven

-

PARAMARIBO - “Er moet nog heel wat gebeuren als het gaat om doven. Zo is het voor de doelgroep moeilijk om aan een woning of een baan te komen”, zegt Rosita Etnel. Ze geeft aan dat doven met heel wat problemen te maken krijgen als het gaat om werkgelege­nheid of het woningnood­vraagstuk. Verder bestaat er geen vervolgopl­eiding voor de doelgroep nadat ze is afgestudee­rd van de Kennedysch­ool. “Er moet nog veel gedaan worden op het onderwijsv­raagstuk.”

Etnel geeft aan dat deze dag belangrijk is voor de doven, omdat ze dan bij elkaar komen en brainstorm­en over hun rechten. Hierbij worden jong en oud opgeroepen om samen te komen en te praten over de verschille­nde knelpunten die de doelgroep heeft. De stichting wil verder ook nog erkenning hebben voor de

taal van de doven.

Het doel van Wereld Dovendag is om naast het verstrekke­n van voorlichti­ng ook doven vanuit heel het land bij elkaar in contact te brengen. Daarnaast biedt deze bijeenkoms­t de dovengemee­nschap de gelegenhei­d tot netwerken. Verder geeft ze aan dat het de bedoeling is dat de stichting een eigen educatiece­ntrum opzet voor de doelgroep. Hierbij kan iedereen die belangstel­ling heeft om gebarentaa­l te leren een cursus volgen. Er wordt geprobeerd om een oplossing te vinden voor de verschille­nde problemen waarmee de doelgroep te maken heeft, maar het gaat niet zo vlot.

In het kader van Wereld Dovendag organiseer­t de stichting Sudobe morgen een activiteit welke gehouden wordt bij de Kennedey Stichting.

WI

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname