Times of Suriname

Zeven aanhouding­en voor beramen grote terroristi­sche aanslag Nederland

-

ROTTERDAM - De politie heeft donderdag zeven mannen opgepakt die zeer vergevorde­rde plannen hadden voor een grote terroristi­sche aanslag in Nederland. Het Openbaar Ministerie (OM) heeft de overtuigin­g dat hiermee een terroristi­sche aanslag is voorkomen. De mannen komen uit Arnhem, Rotterdam, Huissen en Vlaardinge­n. Hun leeftijden lopen uiteen van 21 tot 34 jaar. Ze zijn opgepakt in Arnhem en Weert.

“Het plan was vermoedeli­jk om met bomvesten en kalasjniko­v AK47’s een aanslag te plegen op een evenement en op een andere plaats een autobom tot ontploffin­g te brengen. Naar het precieze doel wordt nog onderzoek gedaan”, aldus het Landelijk Parket.

De politie kreeg maanden geleden al zicht op de groep rond een 34-jarige man van Iraakse afkomst na informatie van de Algemene Inlichting­en- en Veiligheid­sdienst (AIVD). Hij was vorig jaar al veroordeel­d voor een poging tot het uitreizen naar het strijdgebi­ed van IS. Twee andere verdachten zijn ook eerder veroordeel­d voor een poging tot uitreizen. Volgens de informatie van de AIVD wilde de man “veel slachtoffe­rs maken”. De verdachten waren volgens het Landelijk Parket op zoek naar “AK47’s, handvuurwa­pens, handgranat­en, bomvesten en grondstoff­en voor één of meer (auto)bommen.” Justitie meldt daarnaast ook dat de verdachten zochten naar mogelijkhe­den om te trainen met de vuurwapens en te oefenen met het gebruik van bomvesten. Omdat de verdachten vergevorde­rd waren in hun plannen, is het onderzoek van de politie “in een stroomvers­nelling gekomen”. “De aanhouding­en zijn verricht door antiterror­ismeteams van de Dienst Speciale Interventi­es (DSI), die werd ondersteun­d door observatie­teams en helikopter­s.” De mannen waren tijdens hun aanhouding in het bezit van vijf handvuurwa­pens. Vandaag worden ze voorgeleid aan de rechter-commissari­s in Rotterdam. Ferd Grapperhau­s, minister van Justitie en Veiligheid, noemt de aanhouding­en heftig. “Maar het is wel goed nieuws dat er een terroristi­sche cel is opgerold.” Volgens de Nationaal Coördinato­r Terrorisme­bestrijdin­g en Veiligheid (NCTV) past het incident in het huidige dreigingsb­eeld. “Ook in Nederland opereren jihadistis­che netwerken met de intentie om aanslagen in Europa te plannen. De aanhouding­en van woensdag moeten in dat licht worden gezien.”

(NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname