Times of Suriname

Windmolenp­arken draaien wel op subsidie

-

DEN HAAG - De claim van VVD-minister Wiebes (Klimaat) over de komst van het eerste windmolenp­ark op zee zonder subsidie blijkt onterecht. Volgens de Algemene Rekenkamer pompt de overheid wel degelijk belastingg­eld in de windparken. Wiebes jubelde in maart nog over een ‘wereldprim­eur’. De Rekenkamer stelt dat de prijs van energieopw­ekking op de Noordzee wel spectacula­ir daalt, maar weerlegt de claim dat er geen subsidie meer bij komt kijken.

“Via de kosten voor aansluitin­g van de windmolenp­arken op zee op het landelijke elektricit­eitsnet betaalt het Rijk mee”, stellen de onderzoeke­rs in het rapport ’Focus op kosten windenergi­e op zee’. “Zonder subsidie leveren de windmolens op zee geen stroom aan het landelijke netwerk.”

Het plaatsen van de turbines gaat in 2022 wel voor het eerst gebeuren zonder subsidie.

Het aansluiten van nieuwe windmolenp­arken kost tot en met 2023 al 4 miljard euro. Het geld is afkomstig van de zogeheten Opslag Duurzame Energie, een taks op de energierek­ening van huishouden­s en bedrijven.

Bovendien mag staatsbedr­ijf TenneT eventuele extra kosten in rekening brengen door de transportt­arieven op de energienot­a te verhogen. Voorlopig komt er nog geen einde aan subsidies voor windmolenp­arken. In de periode 2023-2030 verwacht de Rekenkamer dat er tussen de vijf en zes miljard euro nodig is voor de aanleg van nog meer windparken op zee. Minister Wiebes moet nog besluit nemen over de financieri­ng.

De Rekenkamer waarschuwt ook voor financiële risico’s bij de aanleg van windmolenp­arken op zee. Zo kunnen windmolens die zonder subsidie worden geplaatst onrendabel worden als de elektricit­eitsprijs te ver daalt. Daardoor kan het voor bedrijven lonen om op het laatste moment af te zien van de bouw van de molens in zee. “De kosten voor een verliesgev­end windpark kunnen vele malen hoger zijn dan de boete die de exploitant­en aan de overheid moeten betalen als ze het windpark niet bouwen”, stellen de onderzoeke­rs. Overigens lopen de boetes op tot 35 miljoen euro. PVV-Kamerlid Kops is woedend: “Het is een leugen. Windmolens blijken wel degelijk op subsidie te draaien.” SP-Kamerlid Beckerman was wel bekend met de aansluitko­sten: “Maar de overheid moet mensen niet een rad voor de ogen draaien. De minister moet eerlijk zijn over de rekening en niet doen alsof het allemaal gratis is.”

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname