Times of Suriname

Erdogan naar Duitsland voor pikant bezoek

-

DUITSLAND - De Turkse president Erdogan is in Berlijn aangekomen voor een driedaags staatsbezo­ek aan Duitsland. Hij wil een nieuwe start maken in de relaties. Die zijn op de klippen gelopen door onder meer conflicten over Erdogans autoritair­e koers, de gevangenho­uding van Duitse staatsburg­ers op grond van vage beschuldig­ingen en Erdogans tirades tegen Duitsland, waar hij ook de grote Turkse gemeenscha­p beïnvloedt.

Erdogan en zijn vrouw Emine zijn aangekomen op het vliegveld Tegel en zijn volgens Duitse media naar het beroemde hotel Adlon gegaan. Op de luchthaven was een betoging tegen de gevangenho­uding van journalist­en in Turkije. Erdogan komt in het Adlon te weten welk land het EK in 2024 mag organisere­n, Duitsland of Turkije. Het bezoek is omstreden en 3500 agenten waren in Berlijn in de weer om het in goede banen te leiden. De stemming in Berlijn is pessimisti­sch over de kans van slagen van Erdogans missie. De Duitse regering heeft zelfs laten weten dat “op dit moment de twee landen nog ver weg zijn van een normaliser­ing van de betrekking­en.” Een reeks politici in de bondsdag van verschille­nde partijen heeft gezegd dat Erdogan niet welkom is. Erdogan heeft zijn komst naar de Bondsrepub­liek al ingeluid met een reeks vriendelij­ke uitspraken over Duitsers. Hij heeft ook beloofd geen toespraak tot Turkse Duitsers te houden. Hij wordt vandaag ontvangen door bondskanse­lier Merkel en eet in de avond bij president Frank-Walter Steinmeier.

Merkel doet dat niet, maar ze spreekt zaterdag Erdogan opnieuw. Daarna gaat Erdogan naar Keulen voor de opening van een nieuwe moskee. Dit tot grote zorg van de plaatselij­ke politie en autoriteit­en. Zij vrezen betogingen voor en tegen Erdogan die mogelijk tienduizen­den deelnemers trekken. (De Telegraaf)

 ??  ?? De Turkse president en zijn vrouw arriveren in Duitsland. (Foto: TheLocal)
De Turkse president en zijn vrouw arriveren in Duitsland. (Foto: TheLocal)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname