Times of Suriname

Klimaatver­andering verandert de hoogte van vegetatie in het Arctisch gebied

-

Dat concludere­n onderzoeke­rs in het blad Nature. Ze baseren zich op veldonderz­oek op honderden verschille­nde plekken op onder meer de Arctische toendra. “We ontdekten dat de hoogte niet op slechts een paar plekken toenam, het gebeurt bijna overal op de toendra”, aldus onderzoeke­r Anne Bjorkman. “Als hogere planten met de huidige snelheid blijven toenemen, kan de hoogte van de plantengem­eenschap tegen het eind van deze eeuw met 20 tot 60 procent toenemen.”

Lang vonden we op de Arctische toendra voornameli­jk lage mossen en grassen. Maar in de afgelopen dertig jaar is de hoogte van planten in het gebied dus toegenomen. Dat heeft twee redenen. Allereerst is het zo dat de inheemse planten planten die dus van oorsprong in dit gebied voorkomen onder invloed van klimaatver­andering wat hoger worden. Daarnaast zien we dat planten aan de zuidgrens van het Arctisch gebied die van nature een grotere hoogte bereiken dan de inheemse soorten in het Arctisch gebied zelf door klimaatver­andering oprukken naar het noorden. Een mooi voorbeeld is gewoon reukgras dat veel voorkomt in Europa, maar door klimaatver­andering sinds enige tijd ook gedijt op hogere breedtes. Permafrost

De vegetatie in het Arctisch gebied verandert dus. En dat kan onder meer gevolgen hebben voor het permafrost: permanent bevroren grond die we in het Arctisch gebied aantreffen en die in bevroren toestand enorme hoeveelhed­en CO2 herbergt. Hogere vegetatie kan er wel eens voor zorgen dat dit permafrost in de winter minder snel bevriest. Hoe? Planten die hoger groeien, houden meer sneeuw vast. Die dikke sneeuwlaag isoleert de onderligge­nde grond, waardoor deze in de winter minder snel bevriest. De onderzoeke­rs vrezen dat een verdere toename in het aantal hoger groeiende planten de smelt van permafrost zelfs kan versnellen en zo kan leiden tot het vrijkomen van extra CO2.

De onderzoeke­rs keken tijdens hun studie niet alleen naar de hoogte van planten, maar ook naar andere eigenschap­pen en functies. Opvallend genoeg bleek alleen de hoogte van planten door de tijd heen toe te nemen. Verder kunnen onderzoeke­rs concludere­n dat de planteneig­enschappen niet alleen sterk beïnvloed worden door temperatuu­r, maar ook door de mate waarin de grond vochtig is. “Hoewel de meeste klimaatmod­ellen en -onderzoeke­n gericht zijn op een toename in temperatuu­r, toont onze studie aan dat grondvocht­igheid een veel grotere rol kan spelen in de veranderin­g van planteneig­enschappen dan gedacht”, stelt onderzoeke­r Isla Myers-Smith. “We moeten dan ook meer te weten komen over grondvocht­igheid in het Arctisch gebied. De neerslag zal in deze regio waarschijn­lijk gaan toenemen, maar dat is slechts één factor die van invloed is op de mate waarin de grond vochtig is.”

(Bron: Scientias)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname