Times of Suriname

Vier mogelijke moederster­ren van ‘Oumuamua gevonden

-

‘Oumuamua werd in oktober 2017 ontdekt en zorgde voor een hoop opwinding. De baan van het object wees er namelijk sterk op dat de ruimtestee­n afkomstig was uit een ander zonnestels­el. Een primeur: voor het eerst konden astronomen een interstell­air object observeren dat ons eigen zonnestels­el bezocht. Maar waar was de lange reis van ‘Oumuamua eigenlijk begonnen? Onderzoeke­rs hebben nu geprobeerd om met gegevens van de Gaia-satelliet de oorsprong van de ruimtestee­n te traceren.

Komeet

Deze studie borduurt voort op eerder onderzoek, waarin ‘Oumuamua als komeet werd bestempeld. De onderzoeke­rs hielden rekening met hoe de baan van ‘Oumuamua veranderde toen het object dicht bij de zon in de buurt kwam. Hierdoor konden de astronomen een nauwkeurig­e schatting maken van de richting waar ‘Oumuamua oorspronke­lijk vandaan moest zijn gekomen en eveneens de snelheid waarmee het object reisde en zich ons zonnestels­el in haastte.

Oorsprong

En met succes. De astronomen namen miljoenen sterren onder de loep en wisten dit aantal terug te brengen tot vier mogelijke moederster­ren waar ‘Oumuamua van afkomstig zou kunnen zijn. Het zijn allevier dwergsterr­en. Tijdens de zoektocht hielden de onderzoeke­rs rekening met twee eigenschap­pen: de moederster moet redelijk dicht bij ‘Oumuamua in de buurt zijn gekomen en de moederster moet zich op een gestaag tempo voortbeweg­en zo komt het namelijk niet vaak voor dat objecten met grote snelheden uit hun thuissyste­men worden geworpen.

Oumuamua

‘Oumuamua is Hawaïaans voor “boodschapp­er van ver die als eerste aankomt”. Het object lijkt met een lengte van zo’n 400 meter en een breedte van 40 meter nog het meest op een gigantisch­e sigaar. Waarneming­en suggereren dat het object compact, rotsachtig of metaalrijk is.

Kandidaten

De eerste kandidaat is de roodachtig­e dwergster HIP 3757. Deze kwam ongeveer een miljoen jaar geleden het dichtst bij ‘Oumuamua in de buurt. Zo naderde de ster ‘Oumuamua op ongeveer 1,96 lichtjaar. Toch bracht de relatieve snelheid van deze ster – 25 km/s – de onderzoeke­rs aan het twijfelen. Zo lijkt dit toch iet wat aan de snelle kant. De tweede kandidaat is een zonachtige ster, genaamd HD 292249. Deze ster kwam 3,8 miljoen jaar geleden wat minder dicht in de buurt van ‘Oumuamua dan de eerste kandidaat, maar heeft een lagere relatieve snelheid van 10 km/s. De overige twee mogelijke moederster­ren ontmoetten ‘Oumuamua 1,1 en 6,3 miljoen jaar geleden met tussenligg­ende snelheden en afstanden.

Hoewel dit vier zeer aannemelij­ke kandidaten zijn, ontbreekt op dit moment nog hét bewijsstuk dat ‘Oumuamua aan één van de sterren koppelt. Om ‘Oumuamua met de waargenome­n snelheid uit te werpen, zou het thuissyste­em een geschikte planeet moeten hebben, die ‘Oumuamua in de diepte van de ruimte zou kunnen slingeren. En tot op heden zijn er rond de mogelijke moederster­ren nog geen planeten aangetroff­en. Wellicht zou verder onderzoek naar de sterren daar in de toekomst veranderin­g in kunnen brengen. (Bron: Scientias)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname