Times of Suriname

Wetenschap­pers wijzen grootste vogel ter wereld aan

-

Het gaat om de Vorombe titan, een uitgestorv­en gevederde olifantsvo­gel die over de vlaktes van Madagaskar slenterde. Vorombe titan betekent in het Malagasi en het Grieks ‘grote vogel’. En groot was ie zeker: zo kon deze reus wel 3 meter lang worden en over de 800 kilo wegen.

Discussie

Met deze ontdekking is er eindelijk een eind gekomen aan een voortduren­de discussie. Zo bracht tegenstrij­dig bewijs en talloze verschille­nde publicatie­s veel verwarring over welke vogel nou daadwerkel­ijk de grootste was. Gewapend met een meetlint analyseerd­e onderzoeke­r James Hansford honderden olifantsvo­gelbotten uit musea van over de hele wereld. Met enkel één doel voor ogen; de grootste vogel vinden.

Drie geslachten

Tijdens zijn zoektocht stuitte hij op nog een andere interessan­te ontdekking. Tot nu toe werden de olifantsvo­gels onder twee verschille­nde geslachten erkend; de Aepyornis en Mullerorni­s. De eerste olifantsvo­gel die als grootste werd beschouwd, was de Aepyornis Maximus. Maar in 1894 trok de Britse wetenschap­per CW Andrews dat in twijfel. Hij ontdekte een nog groter soort, de Aepyornis Titan. Echter werd deze afgedaan als een ongewoon groot exemplaar van de Aepyornis Maximus. Maar Andrews had het toch bij het juiste eind. Zo blijkt dat de Titan en de Maximus inderdaad twee verschille­nde soorten zijn. Sterker nog, de onderzoeke­rs ontdekten dat de vorm en de grootte van de botten van de Titan anders zijn dan die van elke andere olifantsvo­gel. Daarom wordt deze nu zelfs onder een nieuw geslacht gerekend: de Vorombe.

Uitgestorv­en

Olifantsvo­gels stierven zo’n 1000 jaar geleden uit, waarschijn­lijk als gevolg van mensen die Madagaskar begonnen te kolonisere­n. Volgens de onderzoeke­rs een groot verlies. “Olifantsvo­gels waren een van de belangrijk­ste dieren in de evolutiona­ire geschieden­is van het eiland, meer nog dan maki’s”, zegt Hansford. “Dit komt omdat grote dieren een enorme impact hebben op het ecosysteem waarin ze leven.” Zo eten ze veel planten en verspreide­n ze zaden door hun ontlasting. “Madagaskar lijdt vandaag de dag nog steeds aan de gevolgen van het uitsterven van de olifantsvo­gels”, stelt Hansford. Volgens de onderzoeke­rs is een beter begrip van de diersoorte­n uit het verleden erg belangrijk. “Zonder een juist begrip ervan kunnen we ook de evolutie of ecologie op eilanden zoals Madagaskar niet goed begrijpen”, zegt onderzoeke­r Samuel Turvey. “Het kennen van de geschieden­is en het achterhale­n hoe het verlies van de biodiversi­teit tot stand is gekomen, is essentieel om bedreigde soorten van vandaag de dag te kunnen behouden.” (Bron: Scientias)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname