Times of Suriname

Neandertha­ler gebruikte zijn handen met finesse

-

Nieuw onderzoek veegt het idee dat hij niet in staat was tot verfijnde hand en vingerbewe­gingen van tafel. De Neandertha­ler die tussen de 400.000 en 40.000 jaar geleden leefde, wordt doorgaans neergezet als een sterke, maar wat onhandige mensachtig­e die bij het maken en toepassen van zijn gereedscha­ppen vooral kracht zette, maar weinig finesse toonde. Zo zou hij zijn gereedscha­ppen bijvoorbee­ld in een gebalde vuist hebben vastgepakt en gebruikt. Nieuw onderzoek suggereert nu echter dat de Neandertha­lers hun alledaagse werk verrichtte­n met behulp van heel precieze handen vingerbewe­gingen.

Aanhechtin­g

De Neandertha­lers zijn al duizenden jaren van de aardbodem verdwenen. Wanneer onderzoeke­rs in het verleden iets wilden zeggen over de manier waarop Neandertha­lers hun handen en gereedscha­ppen gebruikten, waren ze dan ook gedwongen om te kijken naar botten. En dan zie je dat er sprake is van een vrij robuuste anatomie. Niet gek dat onderzoeke­rs dan ook aannamen dat de Neandertha­ler met zijn vrij lompe handen niet in staat was tot verfijnde bewegingen. In dit nieuw onderzoek gooien wetenschap­pers het echter over een andere boeg. Ze richten zich op de spieren en pezen. “Aangezien spieren en pezen meestal niet fossiliser­en, hebben we gekeken naar de plekken waar spieren en pezen vastzitten aan het bot”, legt onderzoeke­r Katerina Harvati uit.

Duitse overledene­n

Om te achterhale­n welk verhaal deze aanhechtin­gsplaatsen ons kunnen vertellen, bestudeerd­en de onderzoeke­rs eerst overledene­n die in de negentiend­e eeuw op een Duitse begraafpla­ats ter ruste zijn gelegd en waarvan bekend is wat voor beroep ze bij leven hebben uitgeoefen­d. Zo bogen ze zich bijvoorbee­ld over de resten van een smid, die met het oog op zijn professie waarschijn­lijk weinig verfijnde hand en vingerbewe­gingen maakte, maar meer brute kracht gebruikte om objecten naar zijn hand te zetten. Andere overledene­n hadden weer beroepen gehad waarbij ze bijvoorbee­ld veel schreven en juist veel verfijnde vingerbewe­gingen maakten. Door de aanhechtin­gsplaatsen op de botten van mensen met verschille­nde professies vervolgens te vergelijke­n met die van Neandertha­lers konden de onderzoeke­rs concludere­n of de mensachtig­en voornameli­jk verfijnde hand en vingerbewe­gingen maakten of niet.

Het onderzoek wijst

uit dat geen van de geanalysee­rde Neandertha­ler-handen getuigt van het langdurig gebruik van vrij grove handbewegi­ngen. “We verwerpen dan ook de populaire kijk op Neandertha­lers die stelt dat ze net zo onhandig als sterk waren”, stelt Harvati. “Net als moderne mensen waren Neandertha­lers competente makers en gebruikers van gereedscha­ppen die voornameli­jk met precieze hand- en vingerbewe­gingen werden gebruikt.” (Bron: Scientias)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname