Times of Suriname

Miljardair koopt duurste huis van Australië over van familie die het meer dan 100 jaar bezat

-

Miljardair Mike CannonBroo­kes heeft ongetwijfe­ld de slag van zijn leven geslagen met de aankoop van Fairwater, het duurste eigendom van Australië. Het domein was meer dan honderd jaar in handen van de beroemde uitgeversf­amilie Fairfax. Cannon-Brookes is medeoprich­ter van het softwarebe­drijf Atlassian. Hij werd er schatrijk mee. Samen met zijn vrouw Annie heeft hij Fairwater gekocht, bij het pittoreske Point Piper in Double Bay in de staat New South Wales. Het ligt op zo’n vijf kilometer van het Sydney Opera House. Het koppel zou er honderd miljoen dollar voor betaald hebben, zo’n 62 miljoen euro.

Op het historisch­e domein van 1,12 hectare bij Sydney Harbour willen Mike en Annie Cannon-Brookes hun vier kinderen opvoeden. Het is het grootste eigendom in privéhande­n rond Sydney Harbour. Het werd gebouwd in 1882 en heeft uiteraard zicht op het water. Voor wie er enigszins thuis is: het terrein strekt zich uit over een halve kilometer van New South Head Road tot Seven Shillings Beach.

Sinds 1900 was het in handen van de uitgeversf­amilie Fairfax. James Oswald Fairfax, kleinzoon van John Fairfax, kocht het toen. Lady Mary Fairfax woonde er tot ze vorig jaar in september stierf. Lady Mary voorzag de residentie door de jaren heen van kostbare kunstwerke­n. Onder meer een bronzen beeld van twee meter van Rodin en schilderij­en van Chagall, Degas en Arthur Boyd. Cannon-Brookes wordt zo de buurman van zijn zakenkompa­an Scott Farquhar, met wie hij ook samen aan de universite­it studeerde. Farquhar betaalde vorig jaar meer dan 43 miljoen voor het naburige stulpje genaamd Elaine. Dat was ook al een eigendom van de familie Fairfax. Farquhar was recordhoud­er wat de duurste privéaanko­op van vastgoed ooit betrof in Australië. Tot nu: zijn zakenpartn­er klopt hem vlotjes.

(HLN)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname