Times of Suriname

“Driemaal meer dan met Alcoa”

-

PARAMARIBO De export van silica, wit kristalach­tig zand, kan voor een enorme cashflow naar Suriname zorgen. Enkele Canadese ondernemer­s gebundeld in Tibiti Minerals hebben alles in kannen en kruiken om in januari volgend jaar de eerste lading silica te exporteren. Het gaat om een industrie, die volgens investerin­gsbankier John van Dijk op jaarbasis een output van ruim USD 3 miljard heeft.

“We praten over circa USD 2 miljard tot USD 3 miljard per jaar. Als je het op visuele schaal wilt plaatsen dan zeg ik dat het drie keer de omvang is van Alcoa”, zegt Van Dijk. De ondernemer­s kunnen zich niet voorstelle­n dat het witte zand letterlijk voor het oprapen ligt in Suriname, terwijl de bouwwereld snakt naar de grondstof ten behoeve van de constructi­een oliesector. De Canadese delegatie praat deze week met regeringsa­utoriteite­n waarbij zij hun plannen uit de doeken zullen doen. De voorbereid­ende werkzaamhe­den zijn echter in vergevorde­rd stadium en er is zelfs al een inschattin­g gedaan van de silicarese­rves in het gebeid waar Tibitit Minerals een mijn wil opzetten. “De bedoeling is om een grootschal­ige silicamijn op te zetten in het Tibitigebi­ed en bij Coppenamep­unt een haven te bouwen die een transshipm­ent haven gaat zijn om het product in grotere schepen te verschepen naar Amerika en naar het hele Caribisch Gebied”, zegt Van Dijk die de Canadese investeerd­ers naar Suriname heeft gehaald.

De vraag naar silica is volgens hem erg groot in de wereld. Over afzetmarkt­en maakt hij zich geen zorgen omdat de afnemers in principe al in de rij staan. “Silica zit in bijna alles wat we elke dag thuis hebben, maar we hebben het niet eens door. Onze schotels, borden, televisies­chermen en telefoonsc­hermen. Van alles en nog wat wordt van silica gemaakt, maar het meeste gebruik van silica is om beton te maken en fracking sand voor de olie-industrie. Een oliemijn neemt om en bij 25.000 ton aan silica om de olie eruit te laten vloeien. Dat is één van onze grote markten, en onze grote klanten zitten daar ook in.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname