Times of Suriname

Suriname meest mijnbouwaf­hankelijk land ter wereld

-

PARAMARIBO - Er is op dit moment geen enkel ander land op de wereld dat meer dan Suriname afhankelij­k is van de mijnbouwse­ctor. Hoewel in alle beleidspro­gramma’s er steeds gesproken wordt over ‘diversific­atie van de economie’ blijkt dat Suriname binnen een tijdsbeste­k van twee jaar juist meer dan ooit afhankelij­k is geworden van de mijnbouwse­ctor. Dit stelt de in Engeland gevestigde

(ICMM) in zijn laatste verslag.

Metals

In 2016 stond Suriname nog op de 47ste plaats. De financieel-economisch­e crisis kwam echter hard aan, waarbij duidelijk bleek hoe afhankelij­k de economie van het land is van de mijnbouwse­ctor. De ontwikkeli­ng van andere sectoren was bij lange na niet op het niveau om de crisis deels op te vangen, maar ging juist ten onder vanwege het uitblijven van financiële inputs.

Internatio­nal Council on Mining and

De internatio­nale markt voor olie en goud is zich aan het herstellen en dat betekent weer een opleving van de economie. Echter, het is volgens ICMM niet gebleken dat ook andere sectoren meeliften, met als gevolg dat Suriname op de lijst van het instituut langs alle Afrikaanse landen naar de eerste plaats schoot qua afhankelij­kheid van de mijnbouwse­ctor. De koppositie wordt overgenome­n van de Democratis­che Reupbliek Congo, die evenveel punten als Suriname heeft op de Mineral Contributi­on Index (MCI), maar in de afgelopen twee jaar toch wat heeft kunnen bereiken qua onafhankel­ijkheid van de mineralens­ector.

De top twintig wordt beheerst door de Afrikaanse landen. Het volgende land in de regio binnen de top twintig is Bolivia, terwijl buurland Guyana de top twintig afsluit.

 ??  ?? Deze man werd zaterdag met drugs, die in pakjes verpakt waren en aan zijn lichaam geplakt waren, aangehoude­n bij de controlepo­st te Stolkertsi­jver.
Deze man werd zaterdag met drugs, die in pakjes verpakt waren en aan zijn lichaam geplakt waren, aangehoude­n bij de controlepo­st te Stolkertsi­jver.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname