Times of Suriname

Oud-militair Bolsonaro wint eerste ronde Braziliaan­se presidents­verkiezing­en

-

BRAZILIE De extreemrec­htse oudparatro­eper Jair Bolsonaro heeft de eerste ronde van de presidents­verkiezing­en in Brazilië gewonnen. Volgens de exitpolls heeft Bolsonaro 49 procent van de stemmen gekregen. Daardoor komt hij net tekort om direct te winnen. Daarvoor was 50 procent van de stemmen benodigd. Zijn grootste concurrent, de linkse Fernando Haddad van de arbeidersp­artij, kreeg 28 procent van de stemmen. De tweede ronde van de verkiezing­en is op 28 oktober.

De 63-jarige Bolsonaro staat wereldwijd bekend om zijn vrouwonvri­endelijke, homofobe en racistisch­e standpunte­n. Een maand geleden werd hij tijdens de campagne nog in zijn buik gestoken, waarna hij een spoedopera­tie moest ondergaan. De aartsconse­rvatieve katholiek dweept met de militaire dictatuur die Brazilië tussen 1964 en 1985 in haar greep had en is openlijk voorstande­r van marteling. Hij omschrijft donkere Braziliane­n als dik en lui en wil inheemse stammen uit hun beschermde leefgebied­en zetten. Ondanks zijn extreme standpunte­n is Bolsonaro populair onder de mensen. De kans dat hij president van de grootste democratie in Zuid-Amerika wordt, is levensgroo­t. Dat heeft onder meer te maken met het vertrouwen van de gemiddelde Braziliaan in de politiek dat tot ver onder het nulpunt gedaald.

is

De tegenstand van Bolsonaro is Fernando Haddad, de kandidaat van de Arbeidersp­artij. Zijn steun is volledig afhankelij­k van zijn mentor Inácio Lula da Silva. De voormalige president zit momenteel in de gevangenis wegens corruptie, maar is nog altijd erg populair. Hij is uitgeslote­n van deelname. Haddad probeert te profiteren van de popularite­it van Lula en zegt nauw met de veroordeel­de Lula te zullen samenwerke­n als hij tot president wordt verkozen. In de tweede verkiezing­sronde komen Bolsonaro en Haddad waarschijn­lijk tegenover elkaar te staan. De kans is groot dat de oppositie dan de laatstgeno­emde steunt. Daardoor ligt de strijd om het presidents­chap nog volledig open. (Nu.nl)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname