Times of Suriname

BUZA-minister sprak Stef Blok over afschaffin­g visumplich­t

-

PARAMARIBO In het kader van de afschaffin­g van de visumplich­t voor het Schengenge­bied heeft minister Yldiz PollackBei­ghle van Buitenland­se Zaken in de marge van de recente 73ste Algemene Vergaderin­g van de Verenigde Naties een ontmoeting gehad met haar collega Stef Blok van het Ministerie van Buitenland­se Zaken van het Koninkrijk der Nederlande­n. Dit meldt het ministerie in een persberich­t.

Tijdens dit onderhoud is onder andere wederom besproken, hetgeen reeds tijdens de EUdialoog van 15 maart 2018 te Paramaribo ter tafel kwam, met betrekking tot de visumafsch­affing voor Surinamers in het Schengenge­bied. Ten aanzien van dit onderwerp gaf de bewindsman aan dit voorstel verder ter nadere bespreking voor te leggen aan de EU-commissie en hierop terug te zullen komen.

Het visumbelei­d van de Republiek Suriname zal zich in de nabije toekomst ook richten op de algehele afschaffin­g van de algemene visumplich­t voor burgers van ‘herkomstla­nden’ met name Indonesië, China, India en landen op het Afrikaans continent. De in 2011 geïntroduc­eerde toeristenk­aart is thans geldig voor het toeristenv­erkeer met 51 landen en levert een wezenlijke bijdrage aan de gestadige toeristens­troom naar Suriname.

De Surinaamse regering heeft in haar beleid met betrekking tot het diversifië­ren van haar economie, met name de focus gelegd op het bevorderen en versoepele­n van het personenve­rkeer van en naar Suriname. Bij de uitvoering van dit beleid is rekening gehouden met ‘herkomstla­nden’ en andere bevriende naties. Dit beleid heeft reeds geresultee­rd in een toegenomen personenve­rkeer met landen zoals Argentinië, Brazilië, Ecuador, Denemarken, Indonesië, Israël, Japan, de Nederlands­e Antillen, Peru, Servië, ZuidKorea, Zweden en de Caricomlid­staten. Overeenkom­sten met Rusland en Marokko met betrekking tot dit onderwerp zijn inmiddels aangegaan.

In 2014 werd de Wet houdende vaststelli­ng van de status van Personen van Surinaamse Afkomst (PSA) en de rechten en plichten die uit die status voortvloei­en, (SB 2014 no. 8), door de President van de Republiek Suriname afgekondig­d. Met de afkondigin­g van deze wet is het mogelijk gemaakt dat personen, die geboren zijn in Suriname en thans een andere nationalit­eit bezitten of die zijn geboren uit Surinaamse ouder(s), in aanmerking kunnen komen voor een PSAdocumen­t of kaart. Intussen hebben meer dan 8.000 Surinamers in diaspora gebruikgem­aakt van deze mogelijkhe­id.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname