Times of Suriname

Vertrek Pechtold mokerslag voor coalitie

-

DEN BOSCH - Het vertrek van Alexander Pechtold stort de coalitie in een onzeker avontuur. In de recente geschieden­is luidde het opstappen van een leider van een regeringsp­artij al eens het einde in van een kabinet. Juist bij D66, dat bekend staat als de zwakste schakel in Rutte III, kan een leiderscha­pswissel de stabilitei­t van de coalitie in gevaar brengen.

Ego’s, profilerin­gsdrang of ronduit een gebrek aan ervaring kunnen voor bokkenspro­ngen zorgen in een partij. Hoe reëel dat is bleek zaterdag al meteen na de aankondigi­ng van Pechtold dat het mooi geweest was met zijn leiderscha­p.

Nog geen uur na de staande ovatie voor Pechtold zeiden zowel Kamerleden Jan Paternotte als Sjoerd Sjoerdsma voor de Journaalca­mera’s niet uit te sluiten dat ze fractievoo­rzitter willen worden. Als een apenrots zonder gorilla. Het getalentee­rde Kamerlid Rob Jetten was terughoude­nder. Pechtold, die tot dinsdag nog de D66-scepter zwaait, vocht op exact dat moment nog tegen zijn emoties. Hij rookte een sigaret om de hoek van de Brabanthal­len, waar hij in select gezelschap uit de doeken deed hoe verrast mensen die dag reageerden op zijn vertrek.

Premier Mark Rutte kreeg ‘s ochtends al telefoon van de D66-leider. Hij wist even niet wat hij moest zeggen. Natuurlijk, Binnenhofb­ewoners wisten dat Pechtold lang in het zadel zat en dat zijn afscheid elke dag dichterbij kwam. De commotie rond het geschonken appartemen­t en de publicatie­s rond zijn privéleven sloegen in. Toch hield hij publiekeli­jk vol dat men nog wel even moest wachten op zijn adieu. Toen wist hij al dat hij weg zou gaan. Pechtold belde zaterdag de ene na de andere coalitiele­ider, had zich voorgenome­n om het kort te houden, maar hing voor hij het wist al weer een uur aan de telefoon met de mensen waar hij soms jaren mee heeft samengewer­kt. In goede en in slechte tijden, zeer intensief, zeker rond de totstandko­ming van Rutte III. (De Telegraaf)

 ??  ?? De vertrekken­de D-66 leider Alexander Pechtold. (Foto: De Dagelijkse Standaard)
De vertrekken­de D-66 leider Alexander Pechtold. (Foto: De Dagelijkse Standaard)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname