Times of Suriname

Bewoners Elandsgrac­ht willen alcoholver­bod

-

AMSTERDAM - Bewoners en ondernemer­s zijn de overlast van daklozen en alcoholist­en bij de speeltuin op de Elandsgrac­ht zat. “Dit is ook nog een woonwijk.”

In de speeltuin op het Johnny Jordaanple­in ravotten talloze kinderen. Op een steenworp afstand van de glijbaan zitten twee mannen sjekkies te draaien. Lege halveliter­blikken bier liggen verspreid om hen heen. “Nee, ik zou me er niet prettig bij voelen om mijn kinderen hier alleen te laten spelen,” zegt Roberta Cowan, bewoonster van de Jordaan. “Ik begrijp überhaupt niet waarom er alcohol gedronken mag worden in een speeltuin.”

Vier jaar geleden is de herindelin­g van de Elandsgrac­ht en het Johnny Jordaanple­in begonnen. Parkeerple­kken moesten wijken voor een recreatiev­e middenberm en een speeltuin. Nu, bijna twee jaar na de afronding ervan, lijkt een deel van de middenberm soms op een hangplek voor daklozen en alcoholist­en. “De gemeente wilde hier een recreatieg­ebied van maken en daar zit ook een verantwoor­delijkheid aan vast,” zegt Mark Bollen van café De Eland. “Dit is ook nog steeds een woonwijk met veel kinderen. Als er niet genoeg politie of handhaving is om dit gebied regelmatig te controlere­n op overlast door alcoholist­en, dan moeten ze alcohol op straat verbieden. Wij kunnen dan zelf ook de overlast vastleggen en eventueel mensen aanspreken op hun gedrag.”

Door de herindelin­g van het gebied is veel zitgelegen­heid gecreëerd. Een deel daarvan wordt nu de hele dag bezet door een groep daklozen en alcoholist­en. “Ze vallen mensen lastig, maken rotzooi en worden door de drank onvoorspel­baar,” zegt Daan de Greef van kledingwin­kel Baskèts. “Als ze hier geen drank meer mogen nuttigen dan kunnen wij de politie bellen voordat de overlast begint. Nu hebben we vaak geen poot om op te staan.” “Een alcoholver­bod is een ingrijpend middel om overlast tegen te gaan,” aldus stadsdeelv­oorzitter Mascha ten Bruggencat­e. “Alcohol is vaak niet het enige probleem. Eerst moeten we de overlast in kaart brengen om een passende oplossing te vinden. Er vinden al gesprekken plaats met ondernemer­s, bewoners, politie en maatschapp­elijk werk De Regenboog. Een alcoholver­bod is een optie.” De verenigde ondernemer­s van de Elandsgrac­ht hebben gesprekken gevoerd met de wijkagent en de wijkcoördi­nator van de Jordaan. De ondernemer­s zien het liefst eerder vandaag dan morgen een alcoholver­bod. Mark Bollen: “Het lijkt wel alsof zij wachten tot het kalf is verdronken voordat zij de put willen dempen.”

Vanuit de gemeente is toegezegd komende week de Elandsgrac­ht te bezoeken om opnieuw gesprekken te voeren met bewoners en ondernemer­s. Daan de Greef: “De straat moet na de lange verbouwing weer gaan leven. Dat wordt door de huidige situatie belemmerd. Wij willen gewoon dat iedereen zich hier prettig voelt, met name de kinderen.” (Het Parool)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname