Times of Suriname

Kavanaugh ingezworen: hooggerech­tshof maakt ruk naar rechts

-

VS - Brett Kavanaugh is een paar uur na de beslissend­e stemming van de senaat ingezworen als opperrecht­er. Dit gebeurde in een kleine ceremonie aan het hof. President Trump heeft verheugd gereageerd op de goedkeurin­g voor Kavanaugh. “Ik feliciteer de senaat met het goedkeuren van een fantastisc­he kandidaat.”

Met Kavanaugh haalt Trump zijn tweede opperrecht­er binnen. Dat is op korte termijn een enorme overwinnin­g voor de president. Het benoemen van conservati­eve rechters was een van zijn belangrijk­ste verkiezing­sbeloftes. Kavanaughs benoeming zal Trump en de Republikei­nen helpen bij de congresver­kiezingen over krap een maand. De benoeming heeft ook grote gevolgen voor de lange termijn. Leden van het hooggerech­tshof worden voor het leven benoemd. Met de benoeming van een opperrecht­er kan een president dus nog jaren over zijn graf doorregere­n. Kavanaugh is 53, en kan dus waarschijn­lijk nog wel dertig jaar mee.

Kanaugh gaat een cruciale plek innemen. In het hooggerech­tshof zitten negen rechters. Kavanaugh volgt de gepensione­erde Anthony Kennedy op. Kennedy was conservati­ef, maar was op beslissend­e momenten vaak de ‘zwevende’ stem die ook met de progressie­ven mee kon stemmen.

Met de komst van Kavanaugh is die zwevende stem vervangen door een consequent­e conservati­ef. Van Kavanaugh wordt niet verwacht dat hij pragmatisc­h zal stemmen, waardoor de koers van het hooggerech­tshof een flinke ruk naar rechts zal maken. Met een conservati­ef hooggerech­tshof zal ook de koers van het land veranderen. In het hooggerech­tshof wordt de Amerikaans­e grondwet getoetst. De rechters beslissen over grote maatschapp­elijke kwesties, zoals abortus en het recht op wapens. De benoeming van Kavanaugh was controvers­ieel. Na de beschuldig­ing van aanranding door Christine Blaisey Ford, leek zijn benoeming even aan een zijden draadje te hangen. Maar met een Republikei­nse president en een Republikei­nse meerderhei­d in de senaat was er weinig dat tegenstand­ers konden doen. Voor Democraten bleef er niet veel meer over dan protestere­n.

(De

Telegraaf)

 ??  ?? Brett Kavanaugh wordt ingezworen terwijl zijn vrouw en twee kinderen toekijken. (Foto: USA Today)
Brett Kavanaugh wordt ingezworen terwijl zijn vrouw en twee kinderen toekijken. (Foto: USA Today)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname