Times of Suriname

Bulgaarse journalist (30) vermoord die onderzoek deed naar corruptie

-

BULGARIJE - De Bulgaarse journalist Victoria Marinova is vermoord aangetroff­en op de oever van de Donau in haar woonplaats Ruse. Ze deed onderzoek naar corruptie door de staat over fraude met EUfondsen.

Ze zou zijn verkracht en op brute wijze zijn vermoord, meldt de Amerikaans­e politieke website Politico. Marinova was verslaggev­er en presentato­r bij de regionale televisiez­ender TVN. Ze was al meerdere keren bedreigd vanwege haar onderzoek naar een schandaal over fraude met EU-subsidies.

Haar laatste uitzending ging over bedrijven die betrokken waren bij door de Europese Unie gefinancie­rde infrastruc­tuurprojec­ten. Die worden door lokale autoriteit­en beheerd.

In de uitzending kwam volgens Politico naar voren dat 30 tot 40 procent van de financieri­ng die een groep bedrijven had ontvangen, verloren ging aan steekpenni­ngen en corruptie.

De politie zegt dat er geen bewijs is dat de moord verband houdt met Marinova’s werk. Sophie in ‘t Veld, fractievoo­rzitter van D66 in het Europees Parlement, twitterde dat dit al de derde journalist is die is vermoord in de EU. Daphne Caruana Galizia uit Malta werd in oktober 2017 het slachtoffe­r van een bomaanslag.

In september werden de Slowaakse onderzoeks­journalist Jan Kuciak en zijn vrouw vermoord. Hij deed onderzoek naar de nauwe banden tussen Slowaakse ambtenaren en de Italiaanse maffia.

(NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname