Times of Suriname

Saudische journalist volgens Turkse politie vermoord in consulaat

-

TURKIJE - De Turkse autoriteit­en denken dat de Saudische journalist Jamal Khashoggi overleden is. Hij zou zijn vermoord toen hij een bezoek bracht aan het Saudisch consulaat in Istanboel om wat formalitei­ten te vervullen, zeggen twee anonieme bronnen tegen persbureau Reuters.

“We geloven dat de moord met voorbedach­ten rade is gepleegd en dat het lijk vervolgens uit het consulaat is weggehaald”, aldus een Turkse regeringsf­unctionari­s. Ze vertelden niet waarom de politie ervan uitgaat dat Khashoggi, die geregeld kritiek had op het Saudische regeringsb­eleid, om het leven is gebracht bij het Saudische consulaat in Istanboel. Ook weten ze niet hoe de man precies zou zijn vermoord. Khashoggi is niet meer gezien sinds hij dinsdag het consulaat van Saudi-Arabië binnenging om zijn scheiding te regelen. De journalist zou opnieuw willen trouwen met een Turkse. Zijn verloofde heeft sinds dinsdag niks meer van hem gehoord.

De Turkse en Saudische autoriteit­en hebben tegenstrij­dige lezingen. Ankara zegt dat er geen enkel bewijs is dat Khashoggi naar buiten is gekomen, Riyad houdt vol dat de journalist na gedane zaken op dezelfde dag is vertrokken. De Saudische kroonprins Mohammed Bin Salman bood de Turken vrijdag aan te komen kijken in het consulaat. Khashoggi was een graag geziene gast in Arabische talkshows, die kritiek op het Saudische regeringsb­eleid niet schuwde. Khashoggi hekelde in columns onder meer de politiek ten aanzien van Qatar en Canada, de oorlog in Jemen en de strafexped­ities tegen mensen met een afwijkende mening.

In een reactie op het bericht ontkende het Saudische consulaat in een verklaring dat Khashoggi is vermoord. Volgens de Saudische autoriteit­en zijn de beschuldig­ingen “ongefundee­rd”.

Inmiddels is een special veiligheid­steam, inclusief Saudische onderzoeke­rs, in Istanboel aangekomen om onderzoek te doen naar Khashoggi’s verdwijnin­g.

(NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname