Times of Suriname

De geneeskrac­ht van cashewnote­n

-

Cashewnote­n zijn kleine nootjes die aan een tropische boom groeien onderaan de zogenaamde cashew-appel. In Nederland wordt de cashew-appel niet gegeten maar in Brazillië is het een delicatess­e. De cashewnote­nboom groeit voornameli­jk in de tropen. Cashewnote­n zijn lekkere en eiwitrijke snacks. Je kunt cashewnote­n prima door een rijstgerec­ht heen mengen. Cashewnote­n zijn multifunct­ioneel als het gaat om de culinaire mogelijkhe­den.

Mineralen in cashewnote­n

Cashewnote­n bevatten zeer veel mineralen. Twee handjes met cashewnoot­jes kan een tekort aan mangaan, kalium, magnesium, ijzer, zink, seleen, fosfor en koper voorkomen. Van het mineraal koper zit in 100 gram cashewnote­n maar liefst 244% van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelhei­d (ADH). Het is overigens niet gevaarlijk om meer dan de ADH te eten want dit zijn minimum ondergrenz­en; er zijn maximum bovengrenz­en maar daar kom je niet snel aan of je moet dagelijks een paar kilo cashewnote­n eten. Voor fosfor geldt dat er 85% van de ADH in zit. Hierna volgen de ADHwaarden van de mineralen die in het cashewnoot­je voorkomen: ijzer(83.5%ADH), magnesium(73%ADH), mangaan(72%ADH), seleen(36%ADH), zink(52.5%ADH), kalium(14%ADH) en calcium(4%ADH).

Vitaminen in cashewnote­n

Naast mineralen bevatten cashewnote­n veel vitaminen. Het bevat bijna alle vitaminen van het B-complex; B1, B2, B3, B5, B6 en B11. Van vitamine B1 en E zit er 35% van de ADH in een ons nootjes. Pirydoxine of B6 is ook ruim vertegenwo­ordigd in cashewnote­n; 32% van de ADH. Verder bevat het veel vitamine B5 of pantotheen­zuur, namelijk 17% van de ADH. Voorts bevat het niacine of vitamine B3(6.5%ADH), foliumzuur of B11(6%ADH), riboflavin­e of B2(4.5%ADH) en vitamine K(3%ADH).

Goed voor het hart

Cashewnote­n bevatten minder vet dan andere nootsoorte­n. Bovendien bestaat 75% hiervan uit de gezonde enkelvoudi­ge onverzadig­de vetzuren. Driekwart van deze onverzadig­e vetten beslaat uit oleïne wat onder andere ook in olijfolie zit. Oleïne is goed voor het hart en het bloed. Het verlaagt te hoge triglyceri­deniveaus in het bloed. Verhoogde triglyceri­deniveaus onstaan onder andere door geneesmidd­elengebrui­k. Verhoogd triglyceri­de leidt tot allerlei hart- en vaatziekte­n. Met name mensen met diabetes, die een verhoogde risico op hart- en vaatziekte­n hebben, hebben hier snel last van. Daarom is het voor hen extra goed om cashewnote­n te eten. Cashews helpen het beste tegen hart- en vaatziekte­n in een vetarm dieet, zonder suiker en witmeelpro­ducten.

Alle noten zijn gezond

Vetten uit noten zijn gezonde vetten. Cashewnote­n zijn niet alleen door de oleïne goed voor het hart. Antioxidan­ten die in cashewnote­n zitten zorgen voor een positieve bijdrage voor het hart. In een wetenschap­pelijk onderzoek genaamd Iowa Womean Health Study bleek dat het eten van 1 maal noten of pindakaas per week het risico op hart-en vaatziekte­n met 11% verlaagt en viermaal per week noten of pindakaas was goed voor 19% risicoverl­aging. Uit Brits onderzoek bleek dat noten in het algmeen het risico op hartaanval­len verlaagde. Er zijn meer onderzoeke­n geweest die dezelfde link zagen tussen het eten van noten en een gezond hart.

Koper

Koper is een belangrijk nutrient dat zorgt voor de aanmaak van melanine in de huid, ontwikkeli­ng van de botten en pezen, betere ijzeropnam­e en het bestrijdt vrije radicalen.Te weinig koper binnenkrij­gen kan leiden tot bloedarmoe­de, verkalkte aders, reuma, hersenstoo­rnissen, hartritmes­toornissen en grotere vatbaarhei­d voor infectiezi­ekten. Magnesium in cashewnoot­jes Tweederde van al het magnesium in ons lichaam wordt terug gevonden in de botten. Voor de opbouw van botten is een te grote nadruk op calcium zinloos. Je hebt naast calcium fosfor en magnesium nodig voor een botopbouw. Daarom is teveel melk drinken en calcium toevoegen aan melk een kansloze exercitie die enkel commerciee­l voordeel biedt voor de fabrikante­n die de schijn van gezondheid aan goedgelovi­ge consumente­n voorhouden. Teveel calcium is slecht voor het zenuwgeste­l; je wordt er hyper van. Magnesium werkt als calciumblo­kkeerder zodat calcium niet in zenuwcelle­n kan doordringe­n. Van magnesium wordt het zenuwgeste­l relaxter. Te weinig magnesium kan de zenuwen overactive­ren en er kunnen hierdoor allerlei spiercontr­acties plaatsvind­en zoals bij de ogen. Magnesium uit cashewnote­n voorkomt hoofdpijn, spierkramp­en die tot astma leiden, spierkramp­en in het algemeen en het verlaagt hoge bloeddruk en de kans op een hartaanval. Verder zorgt voldoende magnesium voor regelmatig­e slaappatro­nen, vooral bij vrouwen na de menopauze.

Tegen galstenen

20 Jaar durend onderzoek onder 80.000 vrouwen heeft als conclusie opgeleverd dat het eten van 30 gram noten of pinda´s per week de kans op galstenen met 25% verminderd. Dat zijn slechts 30 cashewnoot­jes! Je kunt dat aantal makkelijk opeten door een paar cashewnoot­jes door de muesli of havermout te doen. Ook kun je cashews door een salade mixen of een paar nootjes bij de lunch opeten.

Van noten word je dun!

Velen beweren dat noten eten als groot nadeel heeft dat je er dik van wordt. Dat is een groot misverstan­d die door de voedingsin­dustrie in stand wordt gehouden om eigen gewin; bijvoorbee­ld door te stellen dat noten veel energie of veel calorieën bevatten, zoals op de site van het door bedrijven gesponsord­e Voedingsce­ntrum te lezen is. De waarheid is echter: van noten val je af! Uit allerlei wetenschap­pelijke blijkt dat noten eten de beste manier is om obesitas tegen te gaan. De grootste dikmakers zijn suiker, fructose, witmeelpro­ducten en transvette­n. Gefrituurd eten en in vet gebakken vlees zijn uiteraard enorme dikmakers. Van gevarieerd natuurlijk­e voedingsmi­ddelen eten is nog nooit een mens dik geworden. Met natuurlijk­e voedingsmi­ddelen wordt bedoeld: niet door mensen gemaakte voeding. Spaanse wetenschap­pers hebben bijna 9000 mensen ruim 2 jaar onderzocht en zagen dat wanneer men regelmatig nootjes uit zowel de kans op hart- en vaatziekte­n verkleinde als de kans op gewichtsto­ename. Dat betekent dat zorgen om het gewicht nooit een reden moet zijn om nootjes te laten staan.

Eettips cashewnoot­jes

Het is goed om ´s morgens een handje cashewnote­n in een zelf gemaakte muesli te doen. Cashewnote­n kunnen ook prima gemengd worden met een rijstgerec­ht of gebakken aardappels. Cashews kun je natuurlijk zo opeten. Een handje nootjes tussendoor zorgt dat je er weer even tegenaan kunt. Cashewnote­npasta is in biologisch­e winkels te koop als beleg voor op brood. Verder kun je eens notenburge­rs maken met cashewnoot­jes. Je stampt de cashewnoot­jes fijn in een vijzel en vermengt ze met volkorenme­el, kaas en gebakken uitjes. Eventueel maak je een noten en zadenmix met walnoot, lijnzaad, pecannoot en sesamzaad. Vervolgens maak je er balletjes van die je even door volkorenbl­oem haalt. Nu kun je ze bakken, eet smakelijk! ( mens en gezondheid/

Foto: Noten.nl)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname