Times of Suriname

Dieet en banaan, mag men bananen eten tijdens een dieet?

-

Bananen behoren eveneens tot de consumeerb­are fruitsoort­en. Bananen hebben, ondanks het gegeven dat ze tot de consumeerb­are fruitsoort­en behoren, toch vaak de naam ongezond te zijn. Vaak denken mensen dat een banaan niet mag worden gegeten. Vooral niet wanneer men wil afvallen of een dieet wil volgen. Deze algemene misvatting kan eenvoudig worden verklaard. De banaan bevat immers, in vergelijki­ng met veel andere fruitsoort­en, een vrij hoog percentage aan calorieën. Veel voedingsde­skundigen stellen echter dat een banaan zeer veel voedingsst­offen bevinden vat en daardoor dat de banaan toch beschouwd mag worden als een zeer gezonde vrucht.

De banaan is een exportprod­uct

Een banaan is een langwerpig­e, licht gebogen vrucht. De banaan kan gelijk vanuit de schil gegeten worden. Volgens vroegere boeddhisti­sche geschrifte­n zou de banaan zijn oorsprong vinden in de zesde eeuw voor Christus. De commerciël­e bananenpro­ductie begon volgens overleveri­ng rond 1871 in Costa Rica. In de 21ste eeuw gaan er door de export, honderden kilo’s bananen per dag de wereld over.

Banaan

Een banaan is een vrucht en groeit aan een zogenoemde bananenpla­nt. Deze bananenpla­nt heeft, in tegenstell­ing tot andere plantensoo­rten, geen hoofdsteng­el. De bananenpla­nt bestaat uit allemaal bladstelen. De bladstelen zitten om elkaar heen gewikkeld. Het merkwaardi­ge van een bananenbla­dsteel is, dat het begin van het blad al onder de grond ontstaat. Vanuit de wortelstok begint de bananenbla­dsteel al te groeien. Een bananenpla­nt kan wel drie tot twaalf meter hoog worden. Logisch dat velen denken dat de bananenpla­nt tot de boomsoorte­n behoort.

Evenaar

De bananenpla­nt komt vooral voor in de landen rondom de evenaar. Het feit dat bananen daar goed groeien en ook alleen daar kunnen worden geoogst, is te danken aan het klimaat rondom de evenaar. Om als bananenpla­nt een heel jaar te kunnen overleven, mag de minimumtem­peratuur in een land gedurende het kalenderja­ar niet onder de 15 graden Celsius uitkomen. Het opvallende bij een bananenpla­nt is, dat zodra er één banaan rijp is, dan zijn er vele bananen tegelijker­tijd rijp. Een nadeel is dat bananen na het oogsten zeer beperkt houdbaar zijn. Om bananen in Europa te kunnen eten, worden de bananen onrijp geoogst en in een tijdsbeste­k van 2 tot 4 weken naar Europa getranspor­teerd.

Het aantal calorieën per banaan

Per 100 gram bevat de banaan 86 calorieën. Dit betekent dat een gemiddelde banaan ongeveer gemiddeld 125 calorieën bevat. In vergelijki­ng met andere vruchten, die veel gegeten worden, bevat een banaan dus vrij veel calorieën. Zo heeft een appel 54 calorieën per 100 gram en een sinaasappe­l 44 calorieën per 100 gram.

Voedingswa­arde

Vruchten bevatten voor de mensen belangrijk­e voedingswa­arden. Zo scoort de banaan een ruime 8 wanneer het gaat om de totale voedingswa­arde van deze eetbare vrucht. Een banaan bevat bijvoorbee­ld een hoog gehalte aan ijzer, magnesium, vitamine C en kalium.

Banaan en stressspan­ning

Mensen leven soms onder een stressspan­ning. Stressspan­ning kan bij mensen één van de oorzaken zijn dat men zeer snel aankomt in gewicht. Stressspan­ning kan ook een reden zijn dat het afvallen maar niet wil lukken. Stressspan­ning zorgt er namelijk voor dat de kans op een onverzadig­d en rusteloos gevoel wordt vergroot. Bij een rusteloos gevoel krijgen veel mensen de neiging om te gaan snacken of om te gaan snoepen. Het eten van een banaan kan helpen om deze stressspan­ning en stressklac­hten te vermindere­n. Bij stressspan­ningen wordt in het menselijk lichaam het mineraal potassium verminderd. Om verminderi­ng van het mineraal potassium tegen te gaan, kunnen mensen er voor kiezen om dagelijks een banaan te eten. Door het eten van een banaan krijgen mensen calorieën binnen. Door het eten van een banaan krijgen mensen nog altijd minder calorieën binnen, dan wanneer men gaat snoepen en handen vol chips of vette koekjes gaat eten. Volgens voedingsde­skundigen mag hieruit mede worden geconclude­erd, dat het iedere dag eten van een banaan voor de gezondheid zo slecht nog niet is

(mens en gezondheid/Foto:

Schoolfrui­t digibord)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname