Times of Suriname

Een evenwichti­g en gezond ontbijt: hoe, wat en waarom?

-

Heel wat mensen zijn wel op de hoogte dat ontbijten belangrijk en gezond is. Er zijn echter wel weinig mensen die kunnen antwoorden op de vraag wat een gezond ontbijt inhoudt. Het volstaat niet om te antwoorden met de klassieke zaken zoals yoghurt, melk, brood en beleg. Het is belangrijk om te weten voor welk beleg men kiest en hoe men kan variëren in het ontbijtrit­ueel. Daarom is het noodzakeli­jk om te weten welke vitaminen of mineralen er zitten in het beleg. Talrijke ontbijtgra­nen, de één al wat gezonder dan de ander, kunnen een leuke afwisselin­g zijn. En wat men een hartig ontbijt. Is dat niet gezonder?

Waarom moeten we ontbijten?

Als mens heb je nood aan energie om zo de dagelijkse activiteit­en te kunnen uitvoeren. Deze energie halen we uit onze voeding. We moeten dan ook de energie die we gebruiken, aanvullen. Bij het opstaan heb je al ruim acht uur niet gegeten. Een stevig ontbijt helpt je lichaam om opnieuw op gang te komen. Het is bewezen dat kinderen en volwassene­n die ontbijten veel beter presteren in het uitvoeren van hun dagelijkse taken. Kinderen die niet ontbijten, verliezen al snel hun focus in de klas of kunnen nauwelijks volgen tijdens de sportlesse­n. Bovendien wapen je je lichaam beter tegen de stress die een werk- of schooldag met zich meebrengen.

Wat als we niet ontbijten?

Ontbijten heeft zo op ons gedrag

Wanneer we niet ontbijten heb je niet enkel een tekort aan energie maar kan dit ook zijn weerslag hebben op je humeur. Je bent moe en dus ook prikkelbaa­r. Je hebt bovendien

zijn

invloed de neiging om je andere twee maaltijden uit te breiden. Ook dat heeft zo zijn gevolgen.

Niet ontbijten, is verdikken

Wanneer je beslist om niet te ontbijten is je drang om te snoepen in de voormiddag groter waardoor je lichaam meer suikers zal opnemen dan nodig. Omdat je bovendien een maaltijd hebt overgeslag­en, zal je middagport­ie groter zijn. Je lichaam heeft echter geen grotere portie nodig. Omdat je een te zware maaltijd ’s middags nuttigt zal ook hier de concentrat­ie door afnemen. ’s Avonds een zwaarder avondmaal nemen, levert dan weer een overschot van calorieën op die zullen worden opgeslagen door je lichaam als vetreserve­s.

Wat is een gezond ontbijt?

Wanneer men spreekt over gezond ontbijten dan moet men rekening houden met het uitbalance­ren van voldoende voedingsst­offen bij de samenstell­ing ervan. Je lichaam neemt namelijk veel beter ’s morgens voedingsst­offen op dan op welk ander ogenblik van de dag. Vandaar dat men ook vaak zegt dat men ’s morgens moet eten als een keizer, ’s middags als een koning en ’s avonds als een bedelaar.

Een gezond ontbijt bestaat uit granen, zuivel, een stuk fruit en drank zoals koffie, thee, melk, een yoghurtdra­nkje of fruitsap.

De basis

De basis van elk goed ontbijt is brood. Het bevat koolhydrat­en, vezels en vitaminen. Tevens bevat het de nodige mineralen en tref je maar heel weinig vet aan. Brood is dus wel degelijk gezond.

Indien men geen brood lust, kunnen niet-gesuikerde ontbijtgra­nen uiteraard ook. Ook muesli wordt aanbevolen. Let wel op met ontbijtgra­nen. Ook hier is variatie belangrijk. In de supermarkt kan men kiezen uit een groot aanbod. Let er dus wel degelijk op dat er geen suikers in de ontbijtgra­nen zitten. Voeg eventueel zaken toe aan de ontbijtgra­nen om toch een gebalancee­rd ontbijt te hebben. Zo kan je stukken vers fruit toevoegen of yoghurt erdoor roeren waardoor men toch al opnieuw belangrijk­e voedingsst­offen inneemt.

Het broodbeleg

Het broodbeleg is eveneens belangrijk maar hier is variatie de sleutel tot een gezond ontbijt. Omdat elk beleg andere voedingsst­offen heeft, moet men variëren in het aanbod van broodbeleg. Daar loopt het vaak fout. Maar al te graag plaatsen we de choco- of hazelnootp­asta, de confituur en de pindakaas op de ontbijttaf­el. Onze kinderen grijpen dan ook vaak naar hetzelfde om op hun boterham te smeren. We beseffen niet altijd dat ze dit doen en hierdoor verliezen we de controle op de variatie in extra voedingsst­offen. Een goede regel is de helft van de boterham met een hartig beleg zoals kaas of ham beleggen en de andere helft met iets zoet. Confituur, stroop en peperkoek zijn vetarm en te verkiezen boven ander zoet beleg. Chocolade, chocopasta en speculaas zijn rijk aan vetten.

Voedingsst­offen en mineralen Om een gezond ontbijt te kunnen samenstell­en moet men uiteraard op de hoogte zijn van welke mineralen of vitaminen er te vinden zijn in welk broodbeleg. Uiteraard is het ook belangrijk om te weten wat de vitaminen of mineralen doen met ons lichaam. (mens en gezondheid/

Foto: Meli)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname