Times of Suriname

Fruit, waarom is fruit supergezon­d?

-

Twee stuks fruit per dag eten is eigenlijk een minimum. Het is beter om meer fruit te eten. Fruit is zeer gezond en lekker op elk moment van de dag. Variëren is heel goed en dat kan met fruit uitstekend. Er zijn fruitsoort­en waar je snel vol van gaat zitten zoals banaan, aardbei en avocado. Er zijn fruitsoort­en waarmee je prima de dorst lest zoals citrusvruc­hten, een appel en bessen. Van fruit eten krijg je goede energie waardoor je een actieve dag makkelijk volhoudt.

Wild en biologisch fruit is het meest gezond

Voedingswa­arde van fruit Fruit bevat weinig calorieën, veel vezels, veel gezonde suikers, vitaminen, mineralen, fytonutrië­nten die zeer belangrijk zijn voor het in optimale conditie houden van je lichaam en geest. De fruitvezel­s zorgen ervoor dat vetten beter verbrand worden en dat er geen cholestero­lafzetting­en meer kunnen plaatsvind­en doordat verkeerde cholestero­l uit het lichaam wordt gestuurd. Het veelvuldig eten van fruit kan op den duur ernstige ziekten voorkomen. Fruit is zowel goed tegen hart- en vaatziekte­n, obesitas als suikerziek­te.

Antioxidan­ten in fruit

Fruit bevat zeer veel antioxidan­ten, met name polyfenole­n, anthocyani­nen en natuurlijk­e vitamine C. Deze stoffen voorkomen niet alleen kanker, maar ze versterken het immuunsyst­eem in het algemeen. Fruit is antioxidan­trijker dan de meeste groente en bevat veel meer antioxidan­t dan melkproduc­ten en graanprodu­cten. Daarom kun je zeggen dat fruit veel gezonder is dan ander voedsel.

Drink en eet fruit puur

Fruit kun je het beste puur eten en niet in een voorbewerk­t sap uit een pak. Voorverpak­t en vooraf geschild fruit is veel minder gezond. Fruit kun je het beste direct na het schillen opeten. Er wordt gezegd dat je drie liter water per dag moet drinken maar je kunt best een liter nuttigen in versgepers­te fruitsappe­n, smoothies of gewoon 6 stuks fruit in plaats van de aanmbevole­n twee stuks. Ook kun je een klein beetje geperste limoen of citroen toevoegen aan een drinkkan met water.

Rood fruit

Rood fruit bevat vrijwel altijd betacarote­en en de fytonutrie­nten zeaxanthin­e en cryptoxant­hine. Dit fruit is extra goed voor het gezichtsve­rmogen en de afweer van vrije radicalen. Deze kunnen celschade aanrichten die kan uitmonden in DNA-schade als er niets tegen wordt gedaan. Het eten van fruit zorgt ervoor dat vrije radicalen veel minder kans krijgen om onheil aan te richten in het lichaam. Vrije radicalen kunnen ontstaan door stress, roken, zeep, cosmetica, luchtvervu­iling, verfen beitsgeure­n en pesticiden. Fruit wat in het wild wordt geplukt, biologisch groeit of uit de tropen afkomstig is, is nog gezonder dan fruit van fruitboere­n. Dat komt met name omdat er door boeren op verarmde grond wordt gewerkt die slechts met kunstmest wordt gerevitali­seerd. Bovendien gebruiken doorsneebo­eren veel pesticiden en dragen hierdoor bij aan het ontstaan van vele welvaartsz­iekten. De boeren doen dat uit winstoogpu­nt. Biologisch­e boeren produceren wel fruit dat alleen maar gezond is. (mens en gezondheid/Foto:

Babyopkoms­t)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname