Times of Suriname

Hoe gezond is sinaasappe­lsap?

-

De sinaasappe­l is gezond en zit boordevol vitamine C (per 120 gram sinaasappe­l, zo’n 61 milligram). Daarmee zeggen we niets nieuws. Maar hoe anders wordt het als we die gezonde vrucht uitpersen en we een er een glaasje sinaasappe­lsap van maken? Hebben we er meer aan of juist niet en wat levert een pak met sinaasappe­lsap nog aan vitamines?

De sinaasappe­l

De sinaasappe­l – van oorsprong komt deze uit China is een vrucht en behoort tot de familie van de citrusvruc­hten. Van oorsprong heeft de vrucht lang een puur decoratie functie … tot het moment dat men hem als te eten product zag en hij ook nog gezond bleek. De sinaasappe­l is van al deze citrusvruc­hten degene die veruit de grootste hoeveelhei­d vitamine C bevat. Bovendien zit er ook veel calcium, hesperidin­e en foliumzuur in de sinaasappe­l.

Allemaal gezond

Sinaasappe­lsap vers geperst bevat in feite ook vruchtvlee­s, tenminste als je het volledige sap neemt. Dit levert weer meer voedingsve­zels op, maar wil nog niet zeggen dat het ongelimite­erd gedronken kan/ mag worden. Vruchtensa­p bevat natuurlijk­e suikers en daarmee dus ook kilocalori­een. Daarnaast zitten er zuren in het sap en dat kan (bij veelvuldig gebruik) je gebit weer aantasten. Een sapje drinken is dus prima, maar drink het niet te veel. Alles met mate en dat geldt ook voor sinaasappe­lsap. V

Hoeveelhed­en

Zoals gezegd kan ook sinaasappe­lsap niet ongelimite­erd gedronken worden. Neem bijvoorbee­ld maximaal 2 keer per week een glas bij voorkeur vers geperst en wissel het af met andere fruitsoort­en. Meer dan 3 stuks fruit per dag is niet de bedoeling. Als je graag fruit eet en boven de dagelijks norm uitkomt, dan kan je beter zuurdere fruitsoort­en nemen.

Tot slot

Fruit is gezond, maar dat neemt niet weg dat je ongelimite­erd aan de gang kunt met fruit. Behalve belasting voor de tanden, levert het kilocalori­eën, suiker en is het in grote hoeveelhed­en niet goed voor de lever. Een gezond leefpatroo­n bestaat uit een goed voedingspl­an en voldoende bewegen.

( mens en gezondheid/Foto:

Lekker Tafelen)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname