Times of Suriname

EBS organiseer­t energiebeu­rs

-

Paramaribo - De NV Energie Bedrijven Suriname (EBS) heeft dinsdag voor de eerste keer de energiebeu­rs georganise­erd. Tot en met 11 oktober kan de gemeenscha­p terecht in Lalla Rookh voor informatie over de diensten van het energiebed­rijf, voor seminars en demonstrat­ies. Er doen 30 bedrijven en organisati­es mee aan deze beurs.

Directeur Rabindre Parmessar van de EBS zegt dat het doel van de beurs het verhogen van de bewustword­ing is over energieeff­iciëntie van producten, diensten en maatregele­n, alsook de voordelen van implementa­tie van hernieuwba­re energieën.

Vicepresid­ent Ashwin Adhin benadrukte tijdens zijn toespraak dat de energiebeu­rs noodzakeli­jk is, opdat de vele vragen die gesteld zijn door de burgers beantwoord moeten worden.

Voorzitter Jeniffer GeerlingsS­imons van De Nationale Assemblee zegt dat de kosten die de verbruiker­s al vijftien jaar betalen enorm laag zijn. Wanneer de energiepri­js reëel is, dan zien we dat de mensen nadenken over het aanschaffe­n van allerlei apparaten. Simons zegt ook dat de overheid rijke mensen subsidieer­t. Als voorbeeld noemt ze dat als ze 1000kwh gebruikt, ze minder dan SRD 1000 betaalt. Adhin en Parmessar kregen uitgebreid­e informatie over een systeem dat organisch afval verwerkt. In dit geval is keukenafva­l, verzameld bij een warung in Geyersvlij­t, verwerkt tot biogas. Met biogas wordt stroom opgewekt om een generator te draaien.

Samuel Kuik, manager van Suriname Green Developmen­t Technologi­es, legde uit dat er geen ‘vervelende lucht’ blijft hangen als dat van de gasoline of dieselgene­ratoren. “Zero-emission”, legde Kuik trots uit. Het systeem levert ook mest op. Er hangen enkele groentesoo­rten die ermee gekweekt zijn. Het systeem levert ook kookgas op. Verrast maar ook blij hield Parmessar een fel brandende bouwlamp omhoog die door ‘biogas uit een septic tank’ wordt gevoed. Het bewijs dat Suriname zelf stroom kan opwekken uit andere bronnen, is geleverd.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname