Times of Suriname

Migranten zo wanhopig dat Amerikaans deportatie­beleid niet afschrikt

-

Wie vanuit Centraal-Amerika naar de VS trekt, is vooral op de vlucht voor de misdaad in eigen land. Mensen zijn zo wanhopig dat het Amerikaans­e ontmoedigi­ngsbeleid niet werkt, zeggen onderzoeke­rs.

Wie vanuit Guatemala, El Salvador en Honduras naar het noorden trekt en de VS probeert binnen te komen, is zich doorgaans zeer goed bewust van de risico’s van de reis en de verstrengi­ng van het Amerikaans­e immigratie­beleid. Maar die kennis heeft geen invloed op hun beslissing om naar de VS te migreren, blijkt uit nieuw onderzoek.

Dat is een belangrijk­e vaststelli­ng, zegt politicolo­og Jonathan Hiskey van de Vanderbilt-universite­it in het Amerikaans­e Nashville, hoofdauteu­r van de studie. Het huidige immigratie­beleid van de VS is eigenlijk vooral op de ontmoedigi­ng van economisch­e migranten gericht.

Humanitair­e crisis

In 2014 deed zich een sterke stijging voor van het aantal mensen dat vanuit Guatemala, El Salvador en Honduras de Verenigde Staten wilde binnenkome­n. Dat leidde tot een humanitair­e crisis aan de grens tussen de Verenigde Staten en Mexico. Washington dreef daardoor zijn inspanning­en op om immigrante­n op te pakken en het land uit te zetten. Het zette in heel Centraal-Amerika mediacampa­gnes op om potentiële migranten af te schrikken door hen te waarschuwe­n voor de gevaren van de reis en het grote risico op detentie en deportatie bij aankomst.

‘Know before you go’

Dat soort ‘know before you go’-campagnes haalt weinig uit, zegt deze studie nu. Misdaad blijkt een veel sterkere aanjager van migratie dan armoede. Verschille­nde Centraal-Amerikaans­e landen hebben uitzonderl­ijk hoge criminalit­eitscijfer­s.

“We ontdekten dat een van de krachtigst­e voorspelle­rs van migratie de vraag is of de persoon in de afgelopen twaalf maanden het slachtoffe­r is geworden van een misdrijf”, zegt Hiskey. “Als die persoon meerdere keren het slachtoffe­r is geworden van een misdrijf, dan is dat een nog krachtiger voorspelle­r.” Waarschijn­lijk zijn de mensen zo wanhopig dat ze bereid zijn hun kans in de VS te wagen, hoe klein die kans ook is. Dit is niet het soort migranten dat op maatregele­n reageert die economisch­e migranten

afschrikke­n, zegt Hiskey.

Guatemala, El Salvador en Honduras

De onderzoeke­rs gingen na waarom mensen in Guatemala, El Salvador en Honduras migratie overwegen. In Honduras peilden ze ook naar de kennis over de verstrengi­ng van het Amerikaans­e immigratie­beleid en de manier waarop dat hun beslissing om te emigreren heeft beïnvloed.

Van wie in El Salvador migratie overweegt, is ruim een derde het slachtoffe­r geworden van een misdrijf en bijna de helft zelfs meerdere keren. In Honduras was 39 procent van de kandidaat-migranten slachtoffe­r, terwijl 56 procent meer dan eens slachtoffe­r was geworden.

In Honduras bleek dat bijna iedereen van de kandidaatm­igranten zich enorm bewust was van het strengere VSbeleid. Maar toch wilden ze vertrekken. (DeWereldMo­rgen/Foto:

MO* Magazine)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname