Times of Suriname

Landen nemen steeds meer maatregele­n tegen roken

-

Landen nemen steeds meer maatregele­n tegen roken, maar de industrie probeert die maatregele­n te omzeilen, zegt de Wereldgezo­ndheidsorg­anisatie (WHO). De WHO heeft een nieuw rapport over de implementa­tie van het internatio­nale tabaksverd­rag FCTC gepresente­erd.

Tot en met 6 oktober waren vertegenwo­ordigers van de 181 landen in het verdrag in Genève bijeen. Als gevolg van het verdrag verhoogden landen de belastinge­n op tabak, kwamen er rookvrije ruimtes en werden fabrikante­n verplicht gezondheid­swaarschuw­ingen op hun producten te zetten.

Ondanks dat is er geen reden tot tevredenhe­id, zei Vera Luiza da Costa e Silva, hoofd van het FCTC-secretaria­at, gisteren. “De tabaksindu­strie zet astronomis­che budgetten in om de implementa­tie van het verdrag te ondermijne­n”, zei ze.

Nieuwe producten

Volgens het rapport heeft 85 procent van de lidstaten de verkoop van rookwaren aan minderjari­gen verboden. Een groeiend aantal landen heeft de minimumlee­ftijd om tabak te kopen verhoogd. Gezondheid­swaarschuw­ingen op pakjes sigaretten zijn verplicht in 90 procent van de lidstaten.

In twee derde van de landen is verslaving­szorg opgenomen in de nationale programma’s om roken te ontmoedige­n. In 2016 was dat nog maar ongeveer 50 procent. Toch kan er nog veel beter, zegt de WHO, in het bijzonder als het gaat om de verkoop van sigaretten via automaten en het verschijne­n van nieuwe tabaksprod­ucten.

Ontwikkeli­ngslanden

Volgens de WHO roken wereldwijd nog steeds 1,1 miljard mensen. Tachtig procent daarvan woont in lage- en middeninko­menslanden. Diverse ontwikkeli­ngslanden, waaronder Kenia en Oeganda, hebben inmiddels omvangrijk­e wetgeving aangenomen om roken te ontmoedige­n. Gabon en Gambia verhoogden de belasting op tabak. In India, Nepal, Sri Lanka en Thailand werden opvallende gezondheid­swaarschuw­ingen geïntroduc­eerd. Roken in openbare ruimtes werd ook in veel landen verboden, waaronder Afghanista­n, Cambodja en El Salvador. De maatregele­n die in de afgelopen jaren met het meeste succes zijn geïmplemen­teerd, zijn die tegen blootstell­ing aan rook, verpakking en etiketteri­ng van rookproduc­ten, publieke bewustword­ing en verkoop aan minderjari­gen, zegt de WHO. (DeWereldMo­rgen/Foto:

Stoppen Met Roken?)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname