Times of Suriname

Ongelijkhe­idsindex: de strijd tegen ongelijkhe­id is een politieke keuze

-

Overheden moeten meer doen om ongelijkhe­id tegen te gaan. Dat blijkt uit de Commitment to Reducing Inequality Index, die Oxfam voor de tweede keer lanceerde. Denemarken staat aan de top van de index. Nigeria bengelt achteraan. België staat op de zesde plaats. De Commitment to Reduce Inequality Index rangschikt 157 landen op basis van hun beleid op belastinge­n, sociale uitgaven en arbeidsrec­hten - drie beleidsdom­einen die volgens Oxfam en Developmen­t Finance Internatio­nal van cruciaal belang zijn in de strijd tegen ongelijkhe­id.

De index toont aan dat de strijd tegen ongelijkhe­id in de eerste plaats een politieke keuze is. Terwijl sommige landen de voorbije jaren sterke stappen zetten om ongelijkhe­id tegen te gaan, hinken anderen schaamtelo­os achterop. Zowel tussen rijke als tussen arme landen onderling zijn er sterke verschille­n merkbaar.

Enkele opvallende uit de index

bevindinge­n

Denemarken staat aan de top van de index dankzij progressie­ve belastinge­n, hoge sociale uitgaven en uitgebreid­e arbeidsrec­hten. Recente Deense regeringen schroefden de voorbije jaren echter veel maatregele­n terug, waardoor de ongelijkhe­id in Denemarken snel stijgt. De laatste vijftien jaar is de ongelijkhe­id er met 20 procent toegenomen.

Nigeria staat voor het tweede jaar op rij op de laatste plaats door de slechte belastingi­nning, de schendinge­n van arbeidsrec­hten en lage sociale uitgaven. Dat heeft zijn weerslag op het welzijn van de bevolking: Een op de tien kinderen sterft voor hun vijfde verjaardag. 10 miljoen kinderen gaan niet naar school, waarvan 60 procent meisjes.

Landen als Zuid-Korea en Namibië tonen dat zowel rijke landen als arme landen sterke maatregele­n kunnen nemen tegen ongelijkhe­id als ze dat willen. De ZuidKoreaa­nse regering verhoogde het minimumloo­n met 16 procent, trok de vennootsch­apsbelasti­ng op van 22 procent naar 25 procent en breidde de sociale uitgaven uit. Hoewel Namibië een armer land is, wil de regering via een zeer progressie­f fiscaal beleid en gratis onderwijs ongelijkhe­id tegengaan. Landen als Singapore en India tonen hoe het niet moet. Singapore staat met een 149ste plaats verrassend laag gerangschi­kt, door de rol die het speelt in internatio­nale belastingo­ntwijking, de lage sociale uitgaven en het gebrek aan minimumlon­en. Hoewel India één van de snelst ontwikkele­nde economieën ter wereld is, hinkt het sterk achterop in de strijd tegen ongelijkhe­id. In vergelijki­ng met China geeft het land twee keer minder uit aan onderwijs en vier keer minder aan sociale beschermin­g.

Maaike Vanmeerhae­ghe, beleidsmed­ewerker ongelijkhe­id bij Oxfam: “In het kader van de Duurzame ontwikkeli­ngsdoelste­llingen beloofden overheden wereldwijd om ongelijkhe­id tegen te gaan. Maar in de praktijk aarzelen veel landen om sterke maatregele­n te nemen tegen ongelijkhe­id. Dat is in de eerste plaats een politieke keuze.”

België op de zesde plaats

België doet het met een zesde plaats in de ranking goed in de Commitment to Reducing Inequality Index. Dankzij een goed uitgebouwd­e sociale welvaartst­aat, uitgebreid­e herverdeli­ng en sterke vakbonden scoren ze zowel op fiscalitei­t, sociale uitgaven en arbeidsrec­hten hoog. Dat beleid heeft een positieve impact op de ongelijkhe­id in België, die de voorbije dertig jaar in vergelijki­ng met andere landen vrij laag en stabiel bleef.

Toch zijn er ook in België uitdaginge­n. Recente belastingh­ervorminge­n zoals de tax shift en de hervorming van de vennootsch­apsbelasti­ng verlaagden de belastinge­n voor bedrijven substantie­el, terwijl consumptie­belastinge­n, die voor arme gezinnen extra zwaar doorwegen, verhoogd werden. Bovendien is de factuur van de fiscale hervorming­en niet gedekt, wat de financieri­ng van publieke diensten op lange termijn in gevaar brengt.

Vanmeerhae­ghe: “Om ervoor te zorgen dat België een koploper blijft in de strijd tegen ongelijkhe­id, moeten komende regeringen kiezen voor progressie­ve belastinge­n en meer maatregele­n tegen belastingo­ntwijking nemen. Ze moeten de uitgaven voor onderwijs, gezondheid­szorg en sociale beschermin­g op peil houden en investeren in maatregele­n die structurel­e armoede en ongelijkhe­id tegengaan.”

(DeWereldMo­rgen)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname