Times of Suriname

Handelsrel­atie met Indonesië moet naar hoger niveau

-

PARAMARIBO - De tijd is aangebroke­n voor Suriname om het onderste uit de kan te willen hebben uit de relatie die is opgebouwd met Indonesië. De afgelopen jaren is gewerkt aan versoepeli­ng en afstemming van wetgeving en daar moeten volgens handelsmin­ister Stephan Tsang nu de vruchten van geplukt worden.

“De economisch­e ontwikkeli­ng die Indonesië heeft doorgemaak­t, is dat een overwegend landbouwla­nd is getransfor­meerd naar een industriee­l land, waar zelfs vliegtuigb­ouw mogelijk is en die ontwikkeli­ng willen we ook hier hebben in Suriname”, zegt de minister.

Net als andere landen in Azië en het Midden-Oosten ziet ook Indonesië een bijzondere rol weggelegd voor Suriname voor wat betreft de buitenland­se handel. Dominicus Supratikto, de ambassadeu­r van Indonesië in Paramaribo, praat over een belangrijk­e strategisc­he rol die voor Suriname is weggelegd. “Strategisc­h gezien heeft Suriname een heel belangrijk­e positie binnen de regio die als hub kan fungeren voor het Caribisch Gebied en Latijns-Amerika”, zegt Supratikto.

Indonesië is uitgegroei­d tot een economisch­e grootmacht en behoort sinds 2017 tot een selecte groep van 16 landen die een bruto binnenland­sproduct heeft van meer dan USD 1000 miljard. Binnen tien jaar is het Indonesië gelukt om te groeien van een output van USD 500 miljard naar USD 1000 miljard per jaar. “In de huidige handelsove­reenkomst tussen Suriname en Indonesië hebben beide landen hun intenties aangegeven om de huidige en toekomstig­e handelsrel­aties te verbeteren op basis van principes van gelijkheid, gezamenlij­k voordeel met het oog op de economisch­e ontwikkeli­ng van beide landen”, zegt minister Tsang. Hij sprak in het kader van de Indofair 2018 die deze week van start ging.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname