Times of Suriname

Vierdaagse schoolweek ingevoerd bij school in Zaandam om lerarentek­ort

-

ZAANDAM - Een basisschoo­l in Zaandam voert na de herfstvaka­ntie een vierdaagse schoolweek in. De reden is een lerarentek­ort, bevestigt Niko Persoon, voorzitter van het college van bestuur van de overkoepel­ende scholenorg­anisatie Zaan Primair na berichtgev­ing van de NOS. Het is niet duidelijk om welke school van de koepel het gaat. De vierdaagse schoolweek wordt ingevoerd voor groep 5 van de basisschoo­l. De ouders van de leerlingen zijn gisteren per brief ingelicht. Na de herfstvaka­ntie zullen de leerlingen een keer een halve vrijdag missen en zeven keer een vrijdag helemaal niet naar school hoeven.

Er was al langer sprake van dat binnen Zaan Primair een school tijdelijk een vierdaagse schoolweek ging invoeren. De onderwijsi­nspectie meldde toen dat het niet is toegestaan dat basisschoo­lkinderen structuree­l vier dagen naar school gaan, maar dat scholen voor zeven weken wel voor die oplossing mogen kiezen. De school in de Zaanstreek kiest nu dus voor die oplossing.

De school waar het om gaat heeft vanaf het begin van het schooljaar een vacature voor een leerkracht uitstaan, maar het krijgt die niet ingevuld. Persoon zegt tegen NU.nl dat dit “de laatste noodmaatre­gel” is.

Als na de kerstvakan­tie nog steeds geen extra leerkracht is gevonden, wordt de vierdaagse schoolweek bij een andere groep ingevoerd.

Bij de overkoepel­ende scholenorg­anisatie Zaan Primair zijn tientallen basisschol­en uit de Zaanstreek aangeslote­n. Volgens Persoon proberen de leerkracht­en de leerlingen “iets mee te geven”, zodat de kinderen huiswerk kunnen maken op de dag dat ze niet naar school hoeven.

Minister Arie Slob (Basisen Voortgezet Onderwijs) maakte donderdag bekend dat miljoenen euro’s extra worden uitgetrokk­en om zijinstrom­ers in te kunnen zetten in het onderwijs. Op die manier moet het lerarentek­ort op basis- en middelbare scholen worden teruggedro­ngen. Zij-instromers zijn mensen die een hbo- of universita­ir diploma hebben en die direct mogen lesgeven, terwijl ze hun lesbevoegd­heid nog halen.

Per instromer kunnen scholen een subsidie krijgen van 20.000 euro. Voor basisschol­en was er 3,2 miljoen euro beschikbaa­r, maar dat is bijna allemaal al uitgegeven. Slob maakte vrijdag bekend dat daar 4 miljoen euro extra beschikbaa­r komt.

Voor zowel basis- en middelbare scholen was 8 miljoen euro beschikbaa­r voor zij-instromers. Ook daar is 4 miljoen euro bijgekomen.

Ook kunnen regio’s zelf ideeen inbrengen om het lerarentek­ort terug te dringen. Om deze plannen uit te kunnen voeren is 13 miljoen euro beschikbaa­r gesteld.

Door de Algemene Onderwijsb­ond (AOb) werd het extra geld van de minister gewaardeer­d, maar de bond zei daar wel direct bij dat “alleen structurel­e maatregele­n” het lerarentek­ort kunnen oplossen. Daar horen volgens de AOb een beter salaris en minder werkdruk bij.

(NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname