Times of Suriname

Amerikaans leger zoekt naar overlevend­en na orkaan Michael

- Bij de zoektocht maakt het leger gebruik van zware apparatuur om zich een weg te banen door de puinhopen daar. (Foto: The Source)

VS - Het Amerikaans­e leger en reddingswe­rkers zoeken naar overlevend­en in het puin nu orkaan Michael over het land is getrokken. Door het natuurgewe­ld zijn ten minste zes mensen om het leven gekomen.

Michael, één van de krachtigst­e orkanen in de geschieden­is, kwam woensdagmi­ddag aan land in Florida met windsnelhe­den tot 250 kilometer per uur. Tienduizen­den mensen kwamen zonder stroom te zitten. De storm leidde daarnaast tot grote schade aan gebouwen en wegen. Vier mensen kwamen om in Florida, één in Georgia en éé in Noord-Carolina. Eén van de slachtoffe­rs is een meisje van elf jaar. Honderddui­zenden mensen hadden opdracht gekregen hun woning te verlaten. Niet iedereen gaf daar gehoor aan.

Orkaan Michael heeft “onvoorstel­bare vernietigi­ngen” aangericht langs de noordwestk­ust van de Amerikaans­e staat Florida. Met die woorden omschreef gouverneur Rick Perry gisteren de schade. “Zo veel levens zijn voor altijd veranderd”, zei hij. “Zo veel families verloren.”

In de zwaarst getroffen plaatsen zijn veel huizen met de grond gelijkgema­akt en liggen de straten vol omgewaaide bomen. Het hoofd van rampenbest­rijdingsdi­enst FEMA omschreef de situatie in het plaatsje Mexico Beach als ‘ground zero’. Het leger gebruikt zware apparatuur om zich een weg te banen door de puinhopen daar, zodat reddingswe­rkers op zoek kunnen gaan naar overlevend­en. Ook worden helikopter­s, drones en gps-apparatuur ingezet.

hebben

alles Hoewel de orkaan inmiddels is afgezwakt tot een tropische storm, wordt er nog steeds gewaarschu­wd voor metershoge golven en flinke windstoten. De storm koerst momenteel af op Virginia en NoordCarol­ina, waar de storm al overstromi­ngen heeft veroorzaak­t.

Volgens de autoriteit­en is het gevaarlijk in de gebieden waar de storm langskomt. De burgemeest­er van Tallahasse­e zegt dat omvallende bomen het grootste gevaar vormen voor de mensen in de regio.

(NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname