Times of Suriname

Turkije heeft geluidsopn­amen die dood Saoedische journalist bewijzen

-

TURKIJE - Medewerker­s van de Turkse regering hebben aan collega’s uit de Verenigde Staten laten weten dat ze video’s en audioopnam­en hebben die bewijzen dat de journalist Jamal Khashoggi is gedood in het Saoedische consulaat in Istanboel.

De Amerikanen zeggen tegen The Washington Post dat vooral de audio-opnamen sterk bewijsmate­riaal zijn. Er zou te horen zijn dat Khashoggi wordt aangehoude­n, gemarteld en uiteindeli­jk gedood en in stukken wordt gezaagd.

De Amerikaans­e regeringsm­edewerkers denken dat dit de reden is dat de Turken zo snel tot de conclusie kwamen dat SaoediArab­ië hem zou hebben vermoord. De Turkse geheime dienst wil het materiaal niet vrijgeven, omdat dan bekend wordt hoe buitenland­se ambassades worden afgeluiste­rd. De Saoedische journalist had altijd goede banden met het Saoedische koningshui­s, maar schreef kritisch over de huidige kroonprins Mohamed Bin Salman. Khashoggi ging vorige week dinsdag naar het consulaat in Istanboel om dingen te regelen voor zijn huwelijk. Hij lijkt het consulaat niet te hebben verlaten.

Het Amerikaans­e Huis van Afgevaardi­gden wil dat alle wapenverko­pen aan SaoediArab­ië worden gestopt. De Amerikaans­e president Donald Trump is bang dat de wapens dan in China en Rusland worden gekocht en wil juist dat de handel met de Saoedi’s blijft doorgaan.

Turkije en Saoedi-Arabië gaan samen een team samenstell­en dat onderzoek gaat doen naar de verdwijnin­g van Khashoggi.

(NU)

 ??  ?? Demonstran­ten dragen een portret van de verdwenen journalist Jamal Khashoggi met zich mee. (Foto: TheWorldNe­ws)
Demonstran­ten dragen een portret van de verdwenen journalist Jamal Khashoggi met zich mee. (Foto: TheWorldNe­ws)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname