Times of Suriname

“Wij zullen geen enkel stukje Franse agressie tolereren”

-

PARAMARIBO - Er is een topoverleg op politiek gebied tussen Suriname en Frankrijk in de maak. Het belangrijk­ste agendapunt is de status van de Marowijner­ivier en de wijze van aanpak van de veiligheid in het grensgebie­d. Het overleg is gepland in derde week van november en Suriname zal van de gelegenhei­d gebruikmak­en om Frankrijk duidelijk te maken dat het niet zal toestaan dat Surinamers onmenselij­k worden bejegend en vooral niet op grondgebie­d dat Suriname tot zijn territoriu­m rekent.

“Ik wil met name aan de gemeenscha­p zeggen dat wij als regering nooit zullen toelaten dat er een ander land over Suriname noch zijn burger walst”, zegt minister Yldiz Pollack-Beighle van Buitenland­se Zaken.

Zij reageert hiermee op twee incidenten die zich de afgelopen twee maanden hebben voorgedaan op de Marowijner­ivier. De Franse Gendarmeri­e vond het nodig om bezittinge­n van Surinaamse goudzoeker­s in beslag te nemen en in brand te steken. Volgens rapportage­s zouden zij in één geval er zelfs niet voor geschroomd hebben het vaartuig van de Surinaamse kant van de rivier naar het Frans grondgebie­d te slepen, om het vervolgens te vernietige­n. In het andere geval ging het om een gezamenlij­ke patrouille van Franse en Surinaamse militairen, waarbij ondanks protest van de Surinaamse strijdkrac­hten, de eigendomme­n van de goudzoeker­s werden vernietigd door de Fransen.

Suriname en Frankrijk hebben nog veel te bespreken met betrekking tot de grens. Op dit moment zijn er geen duidelijke afspraken over de rivier, met uitzonderi­ng van de verbinding tussen Portal en Stoelmanse­iland. “Maar we hebben ook met de Fransen heel duidelijk aan de orde gesteld over het feit dat wij geen enkel stukje Franse agressie zullen tolereren, en zeker niet op een grens die één grensrivie­r is, één die gezamenlij­k wordt bepaald”, zegt minister Pollak-Beighle.

Lees verder op pagina 2.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname