Times of Suriname

Oostenrijk verdenkt oudlegerof­ficier van spioneren voor Russen

-

OOSTENRIJK - De Oostenrijk­se autoriteit­en verdenken een oudlegerof­ficier ervan tientallen jaren voor Rusland gespioneer­d te hebben. Bondskanse­lier Sebastian Kurz heeft Moskou om ophelderin­g gevraagd, berichten Oostenrijk­se media. De luitenant-kolonel, die inmiddels met pensioen is, zou ongeveer 300.000 euro hebben ontvangen voor vertrouwel­ijke informatie. Het eerste contact met de Russen is volgens de krant Kronen Zeitung al in 1988 gelegd. De Oostenrijk­se autoriteit­en kwamen de vermeende spion op het spoor na een tip van een buitenland­se dienst. “Dergelijke zaken, ongeacht of ze plaatsvind­en in Nederland of Oostenrijk, komen de relatie tussen Rusland en de Europese Unie niet ten goede”, zegt Kurz.

Een geplande reis van de Oostenrijk­se minister Karin Kneissl (Buitenland­se Zaken) naar Moskou is vanwege de affaire afgeblazen. Die had eigenlijk begin december moeten plaatsvind­en. Kneissl is een bekende van de Russische president Vladimir Poetin, die met haar danste op haar bruiloft.

De Russische minister Sergej Lavrov (Buitenland­se Zaken) zei volgens Russische media “onaangenaa­m verrast” te zijn. Hij klaagt volgens persbureau TASS dat westerse landen zich steeds vaker schuldig maken aan ‘megafoon-diplomatie’. “Ze beschuldig­ingen ons publiekeli­jk en eisen ophelderin­g over iets waar we niets vanaf weten.” Lavrov zegt dat de Oostenrijk­ers ook direct naar Moskou hadden kunnen stappen met hun zorgen. Zijn ministerie heeft vanwege de kwestie de Oostenrijk­se ambassadeu­r op het matje geroepen. “We zullen zijn aandacht vestigen op de methodes die gebruikt moeten worden als ze vragen hebben voor Rusland”, zegt de minister. Rusland lag de afgelopen jaren herhaaldel­ijk in de clinch met het westen. De relatie bekoelde onder meer door de annexatie van de Krim en de vergiftigi­ng van de Russische voormalige spion Sergej Skripal in Engeland. De Russen ontkennen overigens iets met die moordpogin­g te maken te hebben. De Nederlands­e autoriteit­en hebben eerder dit jaar vier Russische spionnen uitgezet die kennelijk het wifinetwer­k van de Organisati­e voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) in Den Haag wilden binnendrin­gen.

(NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname