Times of Suriname

Voormalige Sovjet-leider Gorbatsjov waarschuwt voor nieuwe Koude Oorlog

-

RUSLAND - De voormalige Sovjet-leider Michail Gorbatsjov heeft opnieuw gewaarschu­wd voor de oplopende spanningen tussen Rusland en de Verenigde Staten en beide landen gemaand niet terug te keren naar de dagen van de Koude Oorlog.

“We moeten oorlog eens en voor altijd uitbannen. Het allerbelan­grijkste is om af te komen van kernwapens”, aldus de 87-jarige Gorbatsjov in een bioscoop in Moskou, waar hij de première van de film Meeting Gorbachev bijwoonde.

Vorige maand kondigde de Amerikaans­e president Donald Trump aan dat de Verenigde Staten zich zouden terugtrekk­en uit het INF-ontwapenin­gsverdrag. Gorbatsjov heeft dat verdrag in 1987 onderteken­d namens de Sovjet-Unie.

“Het gevaarlijk­ste zou zijn om terug te keren naar confrontat­ie, het begin van een nieuwe wapenwedlo­op. Ze spreken nu al over een kernoorlog als iets volkomen acceptabel­s. Hij wordt voorbereid, scenario’s worden besproken”, aldus de oud-wereldleid­er. Gorbatsjov, die met gezondheid­sproblemen kampt, voerde niet zelf het woord, maar liet een assistent zijn toespraak voorlezen.

De Rus werd in 1985 lid van de Communisti­sche Partij van de Sovjet-Unie en werd vijf jaar later president. Hij vervulde die functie tot het uiteenvall­en van de Sovjet-Unie in 1991, toen ook een einde kwam aan de Koude Oorlog.

(NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname