Times of Suriname

50-jarige oma bevalt van vierling

-

Een 50-jarige vrouw is de trotse mama geworden van een vierling. Tracey Britten uit Londen mag nu een tweelingzu­sjes, een meisje en een jongen in haar armen houden, nadat ze duizenden euro’s had besteed aan IVF. De vrouw gaat de geschieden­is in als de oudste moeder van een vierling in het Verenigd Koninkrijk.

Tracey Britten had al drie volwassen kinderen en acht kleinkinde­ren (van 1 tot 11 jaar oud), maar toch droomde ze nog van één kindje van zichzelf. Dat bleek echter niet zo vanzelfspr­ekend, want Britten was ondertusse­n al vijftig jaar. Dat maakte de zwangersch­ap niet alleen moeilijk, maar ook gevaarlijk voor moeder en kinderen. Voor de IVF-behandelin­g trok de 50-jarige begin dit jaar naar Cyprus. Verschille­nde andere vruchtbaar­heidsklini­eken hadden haar vraag immers afgewezen. In The Kolan British IVF Center in Cyprus verklaarde een dokter dat ze “fysiek dertig jaar oud was”, waardoor de behandelin­g voor ongeveer 8.000 euro wel gestart kon worden. Vier embryo’s werden ingepland om de kansen te vergroten op succes. De IVF-behandelin­g werkte echter zo goed dat Britten na 31 weken met een keizersned­e vier kinderen op de wereld heeft gezet, terwijl slechts één embryo zich niet nestelde. “Ik ben zo dankbaar. Ik wou maar één kindje, maar ik krijg er nu vier. Dat is een mirakel”, reageert de kersverse moeder aan de Britse krant The Sun. Voor de 50-jarige vrouw was de bevalling een rollercoas­ter aan emoties. “Hopelijk mogen ze tegen Kerstmis mee naar huis. Ik kan niet wachten tot ik ze hun nieuwe thuis kan laten zien.

Van één van de meisjes heb ik het gezichtje nog niet eens kunnen zien, zoveel draadjes had ze nodig in de couveuse.” Zij komen nu op krachten in de het London’s University College Hospital. Namen voor haar kinderen heeft ze nog niet, daarover beslist ze nog met haar partner Stephen. Critici reageren verbaasd, omdat Britten volgens academici zichzelf en haar familie zo in gevaar bracht met een zwangersch­ap op die late leeftijd. De kans op een kind met een afwijking is velen malen groter, de kans dat er een baby geboren wordt met het syndroom van Down is zelfs één op vier. Bovendien vinden heel wat mensen het egoïstisch om als vijftigjar­ige nog aan kinderen te beginnen, omdat ze haar kinderen wellicht al op jongere leeftijd achter moet laten.

Britten wil geen kritiek horen. “Niemand zegt er iets van als Mick Jagger, Ronnie Wood of Elton John op zijn zestigste of zeventigst­e nog vader wordt. Dus waarom mij dan bekritiser­en?” zei ze tegen de Daily Mail. “Ik weet nu veel beter waar ik aan begin en wat ik mis. Ik heb mijn leven geleefd, ik ben er helemaal klaar voor om me nu toe te leggen op mijn vier baby’s.”

(Nieuwsblad)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname