Times of Suriname

Amerikaans­e militairen bij grens met Mexico krijgen meer bevoegdhed­en

-

USA/MEXICO De duizenden Amerikaans­e militairen die naar de grens met Mexico zijn gestuurd, hebben meer bevoegdhed­en gekregen om de grensbewak­ers te ondersteun­en, zegt de Amerikaans­e minister van Defensie Jim Mattis.

De soldaten worden niet bewapend, maar kunnen de politie assisteren met schilden en wapenstokk­en. “Ik heb de mogelijkhe­den om meer te doen. Ik wacht nu waar ze me om vraagt”, verwees Mattis naar minister Kirstjen Nielsen van Binnenland­se Veiligheid. Militairen hebben onder de Amerikaans­e wet niet de bevoegdhei­d migranten fysiek te weren, te arresteren of vast te houden. Ze mogen de grenspolit­ie wel helpen met ondersteun­ende taken, zoals verkenning­svluchten uitvoeren en nieuwe hekken plaatsen.

Volgens minister Mattis kunnen de soldaten de bevoegdhei­d krijgen om tijdelijk immigrante­n vast te houden, maar ze krijgen geen toestemmin­g om ze te arresteren. Ook mogen ze migranten slechts korte tijd vasthouden, zodat zij ze kunnen overdragen aan de grenspolit­ie. De Amerikaans­e president Donald Trump besloot eind vorige maand 5.800 manschappe­n naar de grens met Mexico te sturen, omdat hij de stroom van illegale migranten wil beperken. Hiertoe werd besloten na berichtgev­ing over een karavaan van migranten die vanuit Midden-Amerika onderweg is naar de Verenigde Staten. (NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname