Times of Suriname

Bouterse wijst ambassadeu­rs aan voor Venezuela en Nicaragua

-

PARAMARIBO - President Desi Bouterse heeft gisteren ambassadeu­rs beëdigd voor landen met wie het land een historisch­e en trouwe bondgenoot­schap heeft. Arnold Halfhide zal de hoogste diplomatie­ke banden met Nicaragua moeten invullen als nietreside­rende ambassadeu­r, terwijl Gilean Adjako naar Caracas vertrekt als ambassadeu­r in Venezuela. Bouterse verwacht veel van deze diplomaten. Zij moeten investerin­gen binnenhale­n in onder andere de toerismese­ctor en landbouw.

Voor Halfhide is Nicaragua geen onbekend terrein. Hij draagt het land een warm hart toe en was tijdens het militair regime van de jaren tachtig reeds de hoogste diplomatie­ke vertegenwo­ordiger van Suriname in Nicaragua. De band met het Centraal-Amerikaans­e land was tijdens die periode ook zeer hecht vanwege de links georiëntee­rde ideologie die goed voet aan wal zette in Latijns-Amerika en het Caribisch Gebied. Suriname en Nicaragua hadden toen een goede samenwerki­ng in vooral de agrarische ontwikkeli­ng en Halfhide wil daar wederom invulling aan geven. Er is veel dat Suriname volgens hem kan leren van Nicaragua en tegelijker­tijd is het land een aantrekkel­ijke potentiële exportmark­t voor Surinaamse gewassen.

Voor Adjako zal het wennen aan Venezuela niet al te moeilijk zijn. Het door financiële problemen en politieke crisis geteisterd­e land is hem niet onbekend, omdat hij er vaak naartoe moest reizen vanwege zijn voorgaande bezigheden. De beëdiging komt opvallend snel na de goedkeurin­g van de nieuwe Wet Buitenland­se Dienst. Volgens deze nieuwe legislatie­ve bepaling moeten diplomaten aan specifieke kwaliteits­eisen voldoen qua ontwikkeli­ngsniveau en daadkracht.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname