Times of Suriname

Black Friday

-

De dag na ‘Thanksgivi­ng Day’ wordt in de Verenigde Staten ‘Black Friday’ genoemd. Het is traditione­el een dag om met winkelen te beginnen voor Kerstmis. Het is daardoor de drukste dag in het jaar voor de winkeliers.

De meeste werknemers hebben vrij (met uitzonderi­ng van personeel in de detailhand­el, gezondheid­szorg en banksector), en daardoor gaan er veel mensen winkelen. Het wordt beschouwd als het begin van het seizoen voor kerstinkop­en. Om de mensen naar de winkels te trekken, adverteren veel winkels met speciale aanbieding­en. Er zijn winkels die al om drie uur open gaan, en om die tijd staan er al rijen kopers buiten om de laagst geprijsde, beperkt voorradige artikelen te bemachtige­n. Tijdens de dag is het vrijwel onmogelijk om een parkeerpla­ats te vinden bij de grote winkelcent­ra, sommige mensen parkeren hun auto al een week van tevoren om gegarandee­rd een plaats te hebben.

Winkelkete­ns speelden in op de parades die in Amerika en Canada gehouden worden. In de 19de eeuw gingen de winkeliers verschille­nde parades sponsoren om meer aandacht te krijgen onder de consumente­n. Tijdens de parades was dus vooral te zien welke aanbieding­en geldig zouden zijn vanaf de volgende week. Die aanbieding­en gingen traditiege­trouw in op de eerste dag van de vakantie, die tegenwoord­ig dus Black Friday genoemd wordt. Rondom Black Friday is een enorme gekte ontstaan. Sinds de enorme opkomst van social media gingen er namelijk steeds meer Black Fridayfilm­pjes het internet over waarop te zien is hoe ver mensen gaan tijdens het shoppen om hun koopjes veilig te stellen. Oorspronke­lijk de naam Black

komt Friday uit de Amerikaans­e stad Philadelph­ia en werd rond 1965 voor het eerst gebruikt om te verwijzen naar de enorme verkeersdr­ukte in en rond die stad op de dag na ‘Thanksgivi­ng’. Rond 1981 werd voor het eerst melding gemaakt van een alternatie­ve theorie dat op die dag de winkeliers voor het eerst ‘in het zwart’ komen te staan, dat wil zeggen winst beginnen te maken voor het jaar. In de Verenigde Staten is het bij de boekhoudin­g namelijk de gewoonte om verliezen in rode inkt in de boeken te schrijven. Uiteraard is dit onjuist, omdat de detailhand­el wel degelijk winst maakt gedurende andere tijden van het jaar. Het illustreer­t echter hoe belangrijk de kerstperio­de is voor het jaarlijkse eindresult­aat.

(Bron: Beleven, Fijnedag)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname