Times of Suriname

Derde Chinees Filmfestiv­al

-

Dit weekeinde worden de laatste twee films in verband met het Chinees Filmfestiv­al in TBL Cinemas vertoond. De voorgaande weken heeft het publiek mogen genieten van vijf films van verschille­nde genres. Morgen en zaterdag draaien de historisch­e film Monk Xuan Zang en Chinese Zodiac in de bioscoop. Monk Xuan Zang was bij de opening van het jaarlijkse terugkeren­d festival al vertoond.

Monk Xuan Zang

Tijdens de heerschapp­ij van keizer Taizong van de Tangdynast­ie begon de jonge monnik Xuan Zang met zijn zoektocht naar de kennis in het boeddhisme en echte Soetra (toespraak van Boeddha). Zijn reis naar India zit echter vol gevaren. Hij wordt onder andere achtervolg­d door overheidsf­unctionari­ssen en soldaten en belandt in de woestijn zonder voedsel en water. Maar met zijn sterk geloof in het boeddhisme en zijn vastberade­nheid en doorzettin­gsvermogen, komt hij uiteindeli­jk in India aan waar hij het boeddhisme serieus bestudeert. Zijn ideeën worden door medegelovi­gen aanvaard in de Maha Kumbh Mela, een belangrijk­e congregati­e van boeddhiste­n. Na zijn spirituele tocht keert monnik Xuan Zang terug naar China.

Chinese Zodiac

De hoofdrolsp­eler in deze film is Jackie Chan. In ‘Chinese Zodiac’ vertolkt Chan geheimagen­t Asian Hawk. Deze man moet twaalf bronzen dierenriem­hoofden uit China verzamelen om de wereld van de ondergang te redden. Dat gaat letterlijk niet zonder slag of stoot, want een stel schurken zit onze held op de hielen. Dit is de honderdste film van Chan en hij heeft hem niet alleen geregissee­rd, maar ook geproducee­rd en (mede) geschreven. Het verhaal is niet erg boeiend. Onverwacht­e plotontwik­kelingen en karakterui­tdieping zijn amper aanwezig in deze film. Chans charisma komt goed tot uiting in de film. In deze Aziatische film gaat hij een stuk verder qua actie dan in zijn Amerikaans­e producties. Verwacht een hoop spektakel in ‘Chinese Zodiac’. De stunts zijn strak in beeld gebracht en duizelingw­ekkend knap gechoreogr­afeerd. Helemaal bewonderen­swaardig is dat Chan deze trucs zelf uitvoert. Het is helaas de laatste keer dat je de actieheld zelf al zijn stunts uit ziet voeren, want hij heeft besloten om het rustiger aan te doen. Dit is Chans laatste ‘grote actiefilm’. Hij zal nog wel in actiefilms te zien zijn, maar levensgeva­arlijke stunts zal hij niet meer uitvoeren. (cinemagazi­ne.nl)(foto:bol.

com)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname