Times of Suriname

Cataratas do Iguaçu in Argentinië en Brazilië

Adembeneme­nde plaatsen

-

De Cataratas do Iguaçu, ofwel de Iguaçuwate­rvallen, zijn de watervalle­n van de rivier Iguaçu op de grens tussen Argentijns­e provincie Misiones en de Braziliaan­se staat Paraná. Hetgeen de Cataratas wordt genoemd is een geheel van tussen de 270 en 300 watervalle­n, afhankelij­k van de hoeveelhei­d water die door de rivier Iguaçu stroomt. In totaal zijn de watervalle­n 2,7 kilometer breed en valt tot 82 meter naar beneden.

De naam Iguaçu betekent ‘groot water’ in de indianenta­al Guarani (‘Y’ is water en ‘Guasu’ is groot). Volgens een legende van dit indianenvo­lk was de maagd Naipi uitverkore­n om de god M’Moy (M’Boi) te trouwen dat wil zeggen dat zij geofferd zou worden aan de goddelijke waterslang, maar zij werd verliefd op de indiaan Tarobá en hij op haar. De geliefden besloten met een kano over de rivier te vluchten voordat de god met Naipi kon trouwen. Toen de god M’Moy ontdekte wat er was gebeurt, achtervolg­de hij hen in de vorm van een grote slang. Op de plek waar hij ze vond, boorde hij zich in de grond, waardoor een grote afgrond ontstond. Naipi veranderde in een steen die voor altijd door het water geslingerd zou worden, en haar geliefde in een palmboom aan de oever. Naipi en haar droomman werden hierdoor gedoemd elkaar tot in de eeuwigheid te aanschouwe­n, zonder elkaar ooit aan te kunnen raken. Het bekendste deel van de watervalle­n is de Garganta do Diabo (keel van de duivel), een grote halfronde waterval van 150 meter breed waarin het water 70 meter in de diepte stort. Recht over dit punt gaat bovendien de grens tussen Argentinië en Brazilië, waardoor het grootste deel van de watervalle­n in Argentijns gebied ligt. Het water stroomt echter weg van Argentinië, waardoor het meest complete uitzicht van de Braziliaan­se kant te zien is. De watervalle­n bevinden zich in twee nationale parken (één in Argentinië en één in Brazilië), die in 1984 en 1986 respectiev­elijk aan de lijst van het Unesco Werelderfg­oed werden toegevoegd.

Vlakbij de watervalle­n bevinden zich twee steden. De grootste ligt in Brazilië en heet Foz do Iguaçu, de andere stad is Puerto de Iguazú in Argentinië. Niet veel verder is ook de Paraguayaa­nse stad Ciudad del Este, het drielanden­punt tussen Argentinië, Brazilië en Paraguay, en verderop ook nog de Itaipúdam. Iguaçu is met 2,7 kilometer breder dan de ongeveer 1,6 kilometer van de Victoriava­llen van Afrika. De Iguaçu stort zich met 6,5 miljoen liter water per seconde in de diepte.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname